Πέμπτη 24 Ιουλίου 2008

Της φυλακής τα σίδερα δεν κάνουν για παπάδες

A la maniere de Pitsirikos

Πολλοί απορούν - και αρκετοί εξανίστανται - με την πρόθεση της Εκκλησίας της Ελλάδος να ιδρύσει ξεχωριστές και ανεξάρτητες φυλακές για τους κληρικούς σε μοναστήρι της ορεινής Ηλείας. Μάλιστα, η Ιερά Σύνοδος ζήτησε από την Κυβέρνηση να ετοιμάσει και ειδικό Προεδρικό Διάταγμα ώστε να μπορέσει να υλοποιήσει τα σωφρονιστικά της σχέδια το συντομότερο δυνατόν.

Κανείς δεν θα έπρεπε να απορεί με την πρόταση αυτή της Ιεράς Συνόδου.
Και κανένας δεν θα πρέπει να εξανίσταται: Κι αυτό διότι πρώτα - πρώτα, η Εκκλησία διαπιστώνει τις αυξημένες απαιτήσεις που δημιουργεί ο διόλου αμελητέος αριθμός παραβατών κληρικών (από τον Γιοσάκη ως το Παντελεήμονα). Ίσως μάλιστα και να περιμένει κι άλλους (όσο να’ ναι κάτι παραπάνω από εμάς θα ξέρει Αυτή).

Δεύτερον, διότι πρόκειται για εφαρμογή ενός συγκεκριμένου και μακροχρόνιου σχεδιασμού (ίσως για πρώτη φορά στα χρονικά του Ελληνικού Κράτους). Απόδειξη για το αληθές των όσων γράφω παρέχει η Ελληνική γλώσσα, που με τη σοφία αιώνων που εμπεριέχει, είχε φροντίσει ώστε ο χώρος εγκλεισμού της φυλακής και ο χώρος διαβίωσης των μοναχών να έχουν την ίδια ονομασία: Κελί !!

(Σημείωση: Ξέρω ότι υπάρχουν και τα κελιά της κυψέλης των μελισσών, αλλά ας μην ωθήσουμε το σωφρονιστικό μας σύστημα στα άκρα …)

Σύμφωνα πάντως με αποκλειστικές πληροφορίες ενός δαιμόνιου Ιρλανδού ρεπόρτερ - συνεργάτη του παρόντος ιστολογίου, τα σχέδια του Κράτους δεν σταματούν εδώ.

Εξαιτίας του αδιαχώρητου που παρατηρείται στις φυλακές τα τελευταία χρόνια, η Κυβέρνηση επεξεργάζεται ένα νέο πλαίσιο σωφρονιστικού συστήματος, το οποίο θα βασίζεται στη δημιουργία ειδικά διαμορφωμένων χώρων εγκλεισμού για κάθε επαγγελματικό κλάδο:

Αρχικώς, θα διαμορφωθούν ειδικοί χώροι στις γκαλερί για να φιλοξενήσουν τους καταδικασμένους καλλιτέχνες. Ομοίως και στα θέατρα, για τους υθοποιούς. Αμέσως μετά θα ακολουθήσει ο κλάδος των αθλητών, ο οποίος θα τιμωρείται σε ειδικά διαμορφωμένα Στάδια. Έτσι θα γίνει πράξη και κυριολεκτικώς, η ... σταδιακή εφαρμογή του μέτρου.

Μελλοντικά, το νομικό αυτό πλαίσιο θα καλύψει όλα τα επαγγέλματα. Οι ζαχαροπλάστες που παρανομούν θα κλείνονται σε ζαχαροπλαστεία, οι αρτοποιοί σε αρτοποιεία, οι γιατροί σε νοσοκομεία, οι τηλεπαρουσιάστριες σε μπουρδέλα κ. ο .κ.

Εξετάζεται μάλιστα το ενδεχόμενο για κάποια σοβαρότερα εγκλήματα να εφαρμόζονται πιο ευφάνταστες λύσεις, στο πλαίσιο πάντα του παραδειγματικού εγκλεισμού εντός του επαγγελματικού χώρου: Για παράδειγμα οι ψαράδες που έχουν διαπράξει σοβαρότερα αδικήματα θα εκτίουν την ποινή τους στα καΐκια τους τυλιγμένοι μέσα στα δίχτυα τους. Επίσης, αν ένας καστανάς καταδικαστεί για κακούργημα, θα εκτίει την ποινή του μέσα στη φουφού του καστανά, στάχτη να γίνει ξανά.

Έντονα αντέδρασαν ωστόσο οι εκπαιδευτικοί, όταν προτάθηκε για τους παραβάτες του κλάδου τους η ποινή να περιλαμβάνει μελέτη και παρακολούθηση μαθημάτων για 16 ώρες κάθε μέρα, μέσα σε σχολεία και φροντιστήρια, αποστηθίζοντας ατελείωτα κείμενα και μαθαίνοντας ανούσια πράγματα. Οι εκπαιδευτικοί χαρακτήρισαν τα προτεινόμενα αυτά βασανιστήρια ως «απάνθρωπα μαρτύρια» που αντιβαίνουν στη διεθνή Χάρτα των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Έσπευσαν επίσης να προσθέσουν ότι το μέτρο αυτό είναι αντίθετο και με το περιεχόμενο του Άρθρου 16 του Συντάγματος, γι’ αυτό και από το ερχόμενο Σεπτέμβριο θα αρχίσουν απεργιακές κινητοποιήσεις.

Ειδική πρόβλεψη υπάρχει και για τους παραβάτες υπουργούς, οι οποίοι θα φυλακίζονται σε ειδικά διαμορφωμένες αποθήκες της Ζήμενς. Εξαίρεση θα αποτελεί ο υπουργός Δημοσίας Τάξης διότι σύμφωνα με τις δηλώσεις του προκατόχου ούτως ή άλλως … «ποινήν εκτίει, αγγαρεία κάνει».

Ριζοσπαστική και δίκαιη πρόταση του νέου αυτού σωφρονιστικού πλαισίου, είναι και ο συμψηφισμός του έγγαμου βίου στο χρόνο της τιμωρίας των κρατουμένων. Η ακριβής μείωση της ποινή τους θα προκύπτει μέσω ενός πολύπλοκου μαθηματικού τύπου, ο οποίος θα συνυπολογίζει τα χρόνια του έγγαμου βίου, τον αριθμό των παιδιών και την γκρίνια της πεθεράς τους.


Υ.Γ. : Το κείμενο αυτό είναι αφιερωμένο στον Πιτσιρίκο, το χιούμορ του οποίου ήταν ένα από εκείνα τα πράγματα που με βοήθησαν να ξεπεράσω τους δύσκολους τελευταίους μήνες (και όχι μόνον).Το στιλ του Πιτσιρίκου, αν και αμίμητο, αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για τη συγγραφή του κειμένου μου. Ελπίζω να χαμογελάσει διαβάζοντάς το.

Επίσης δεν ξεχνώ ότι στον Πιτσιρίκο, στο Νικόδημο και σε δυο - τρεις άλλους, οφείλω την επαφή μου με το χώρο των μπλογκς και την παραμονή μου σε αυτόν.

Πιτσιρίκο είσαι … Μεγάλος.

2 σχόλια:

sonia είπε...

eipa na pw kai egw ena geia!
poly xioumoristiko to keimeno sou
mou arese!

fractal είπε...

Νάσαι καλά. Ειπα να σε γνωρίσω καλύτερα και κοίταξα και την πιό κάτω ανάρτησή σου. Μου έφιαξες τη μέρα. Και όχι μόνο σε μένα. Αυτές τις μέρες φιλοξενώ μιά καταθλιπτική φίλη μου και της διάβασα το κείμενό σου. Ήταν η πρώτη φορά μετά από αρκετούς μήνες που την είδα να γελά όχι με το συμβατικό ψεύτικο χαμόγελο. Γιατί δεν γράφεις πιό συχνά?