Τετάρτη 17 Μαρτίου 2010

Η μέρα του Αγίου Πατρικίου





Ο Άγιος Πατρίκιος είναι ο προστάτης Άγιος της Ιρλανδίας. Είναι ο κατεξοχήν «Παναθηναϊκός» άγιος: έχει ως σύμβολό του το τριφύλλι (έλα δεν θέλω αηδίες …) με τη βοήθεια του οποίου εξήγησε, στους μέχρι τότε παγανιστές Ιρλανδούς, την έννοια της Αγίας Τριάδας (Πατήρ, Υιός και Άγιο Πνεύμα).



Ήταν ρωμαϊκής καταγωγής, γεννημένος στη Σκωτία ή την Ουαλία (κανείς δεν είναι τέλειος). Σε νεαρή ηλικία τον απήγαγαν πειρατές οι οποίοι τον πούλησαν σκλάβο στην Ιρλανδία, όπου και εργάσθηκε ως βοσκός. Μετά από έξι χρόνια σκλαβιάς, το έσκασε στη βόρεια Γαλατεία(σημερινή Γαλλία) όπου έγινε μαθητής του Αγίου Μαρτίνου και το 432 (μη βρεθεί κανείς να ρωτήσει «π.Χ. ή μ.Χ.») χειροτονήθηκε επίσκοπος με το όνομα Πατρίκιος και κατόπιν ξαναγύρισε στην Ιρλανδία (όχι που δεν θα ξαναγύρναγε – είναι μεγάλη γόησσα η Ιρλανδία λέμε).

Η γιορτή του, στις 17 Μαρτίου, είναι εθνική εορτή για την Ιρλανδία (κάτι σαν τη γιορτή του Ευαγγελισμού για τους Έλληνες) και εορτάζεται από τους απανταχού Ιρλανδούς (και ιδίως στην Αμερική) με πολλές βλακείες όπως π.χ. στο Σικάγο, όπου βάφουν το ποτάμι πράσινο.

Εμείς εδώ στην Ελλάδα, οι λιγότεροι από 300 Ιρλανδοί, θα γιορτάσουμε με ένα γλέντι στην κατοικία του Ιρλανδού πρέσβη (είναι πολύ άνετος τύπος) και με … «χοροεσπερίδα» το ερχόμενο Σάββατο, σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας.

Η φωτογραφία αυτή είναι από την περσινή γιορτή που είχε γίνει στο University of Indianapolis (δηλ. στο κτήριο του παλαιού Ιδρύματος Γουλανδρή-Χορν)



14 σχόλια:

Artanis είπε...

Άντε, χρόνια πολλά...
Μεταξύ μας, προτιμώ την παλιά θρησκεία, με όλα τα "καλά" που έκανε ο καθολικισμός στο νησί...
Σόρυ κιόλας...

irlandos είπε...

Γειά σου Artanis,
ευχαριστώ για τις ευχές.
Ως άθεος, δεν έχω προτιμήσεις, δηλαδή ως προς τις παλιές ή τις νέες θρησκείες. Παραμένω πάντως ένας ... "ευσεβής άθεος".

Κατά τα άλλα, ο άγιος Πατρίκιος αγιοποιήθηκε προ του σχήσματος, οπότε είναι άγιος και των ορθοδόξων. Ο καθολικισμός στην Ιρλανδία είναι πολύ νεότερη υπόθεση και εδράζεται σε καθαρά πολιτικούς/στρατηγικούς λόγους και συγκεκριμένα στην προσπάθεια των ιρλανδών να διαφοροποιηθούν από τους άγγλους (και κυρίως στο να διατηρήσουν διαφορετικό θρησκευτικό δόγμα από αυτούς)

Unknown είπε...

Καλησπέρα!
Αληθεύει ότι ο Αγιος Πατρίκιος έδιωξε υα ερπετά από την Ιρλανδία? Ρώτησα έναν Ιρλανδό και μου είπε ότι οντως στην Ιρλανδία δεν υπάρχουν ερπετά αλλά σε αυτό φταίει το κρύο και η υγρασία. Αλλα, αναρωτιέμαι πως σε άλλα μέρη με κρύο και υγρασία υπάρχουν πλήθη ερπετών και όχι στην Ιρλανδία? ΟΚ, η άλλη εκδοχή είναι τα ερπετα που έδιωξε ο Αγ. Πατρίκιος να μην ήταν ερπετα αλλά απλοί καταδιωγμένοι ειδωλολάτρες...Αλλά και πάλι σαν να υπάρχει κενο στην όλη κατάσταση.
Α, και κάτι ακόμη, εκείνος ο φανταστικός, τέλειος αλλα και τρομακτικός βράχος μέσα στη θάλασσα και κάτω από τους γκρεμούς του Μόχερ,που στο προφίλ τουλάχιστον μοιάζει με προσωπο, τι ιστορία έχει? Αν έχει? Τύχη ή ανθρώπινο χεράκι?
Μυστήρια χώρα αυτή η Ιρλανδία!
Υ.Γ. Συγνώμη για τον καταιγισμό ερωτήσεων αλλά που θα ξαναβρώ Ιρλανδό να μιλάει ελληνικα?

δεσποιναριον είπε...

Ιρλανδε μου, ευχομαι να γιορτασετε ομορφα την ημερα του Αγιου Πατρικιου. Καλα εδω το τι πρασινηλα ειδα χτες δεν περιγραφεται. Απο σκουλαρικια με το τετραφυλλο τριφυλλι, μεχρι καπελλακια τζοκεϋ καταπρασινα. Σε μπαρ δεν πηγα αλλα ειμαι σιγουρη οτι θα ειχαν και πρασινη μπυρα. Και του χρονου λοιπον.

Artanis είπε...

Χαχα, ΟΚ, φοβηθηκα οτι θα θυμώσεις με το σχόλιο...
καλημέρες...

irlandos είπε...

@ αννα
Καλώς ήρθες.
Η παράδοση λέει ότι ο Άγιος Πατρίκιος "έδιωξε" τα φίδια και τις σαύρες από την Ιρλανδία. όμως τη ... "δουλειά" την έκαναν οι παγετώνες (και το λιώσιμό τους) που δεν επέτρεψαν στα ερπετά να φτάσουν, από την ηπειρωτική Ευρώπη, στην Ιρλανδία. Η αλήθεια να λέγεται! Όχι τίποτ' άλλο, αλλά υποτίθεται ότι οι Άγιοι θα σέβονταν τη "σοφία" και την "τελειότητα" τής "Δημιουργίας" και δεν θα εξαφάνιζαν κάποια πλάσματα ως "κακά". Ως προς τούς "ανθρωπόμορφους" βράχους στη θάλασσα γύρω από τις ακτές τής Ιρλανδίας, υπάρχουν πολλοί. Χρειάζεται πάντως αρκετή φαντασία για να δει κανείς ανθρώπινες (ή άλλες) φιγούρες, σε αυτούς.



@ δεσποινάριον
Ευχαριστώ για τις ευχές σου, αγαπητή Δέσποινα. Δυστυχώς, κυκλοφορεί πολύ κιτς στον εορτασμό της γιορτής του αγίου Πατρικίου. Πάντως το τετράφυλλο τριφύλλι είναι σαφώς εκτός θέματος, μιας και η παράδοση συνδέει τον Άγιο Πατρίκιο με το κανονικό τριφύλλι (shamrock), αφού μέσω αυτού εξήγησε στους Ιρλανδούς την έννοια της ενιαίας και ομοούσιας Αγίας Τριάδας.


@ Artanis
Μα γιατί να θυμώσω?
Άλλωστε, ακόμα και αν διαφωνούσα, θα σεβόμουνα την κάθε διαφορετική άποψη.


Φιλικά,
Ιρλανδός

apos είπε...

Πολύ μου αρέσει ο Αγιος Πατρίκιος! Τον είχα γιορτάσει και εγώ κάποτε στις Αγγλίες που ζούσα παρέα με τους Ιρλανδούς συγκατοίκους μου! Είχαμε πιεί τον Κ@@@ μας σε guiness και μετά ξαναήπιαμε τον κ@@@ μας σε μπύρες (για την 25η Μαρτίου) και μετά ξανά το ίδιο για το 25 de Mayo (η άλλη εθνική μου γιορτή).
Από όλα αυτά τα μεθύσια, το πρώτο ήταν μακράν το καλύτερο. Κάτι σαν τον πρώτο έρωτα, που λένε.

Kαλά να περάσετε!
(συγγνώμη για τη φλυαρία μου)

Sophia Kollia είπε...

Καλημέρα.
Εμένα μου αρέσουν οι γιορτές κάθε είδους. Ωραίος ο άγιος Πατρίκιος. Χτες το είχαμε μάθημα και άρεσε και στα παιδιά.
Καλή βδομάδα

katrine είπε...

Σίγουρα θα περάσατε τέλεια στη χοροεσπερίδα καλέ μου Ιρλανδέ! Είναι όμορφο που έστω και με αυτό το τρόπο κι εδώ το γιορτάζετε.
Δε πιστεύω να ήπιατε πολύ αλκοόλ,όπως συνηθίζεται του Αγίου Πατρικίου!!Ομολογήστε παρακαλώ!!

Την καλημέρα μου.

Unknown είπε...

Ιρλανδε μου σ¨ευχαριστω για την εξηγηση περι αγιου Πατρικιου που πηρα μεσω μπλοκ Δεσποιναριου και μετα επισκαφθηκα και το δικο σου.Δεν μπορω να πω το εμπεδωσα πληρως το θεμα επι του αγιου πατρικιου.Τωρα καταλαβα επειδη εγω παιζω φαρμα , τι να κανω η ερημη γυναικα μεταξυ των πολλων ασχολειων μου , ε!!!!!! λεω δεν μπαινω και στο φεϊς να τα καλυψουμε ολα....οπερ και εγενετο..... ετσι λοιπον εμαθα για τον αγ, πατρικιο με τα χρυσαφια του, ελυσα ετσι ενα σοβαρο προβλημα που ειχα στη ζωη μου.Τελικα ολοι οι αγιοι εχουν μια ροπη στο χρυσο.Παντως χαρηκα που σε βρηκα.Νασαι καλα.

mahler76 είπε...

είσαι δηλαδή όντως Ιρλανδός? Αλήθεια ο Άγιος γιατί δεν έβαλε το χεράκι στο ντέρμπι χτές?

irlandos είπε...

@ Apos
Ωραίοι αυτοί οι "μαραθώνιοι" που γράφεις, όμως βλάπτουν το συκώτι, χα χα.
Να' σαι καλά



@ Sofia
Γεια σου "εορταστική" Σοφία.
Βρε ας γιορτάζουμε, κι ας είναι και για τον Άγιο Ονούφριο (βοήθειά μας)


@ Katrine
Ένοχος! ένοχος!!



@ Ελευθερία (ή θάνατος)
"Αγρότισσα Ελευθερία, καλώς όρισες κι από εδώ. Ναι, τελικά 'αγιος χωρίς χρυσάφι δεν υπάρχει. Καλά κάνει ο Παπακωνσταντίνου (όχι ο Βασίλης, ο άλλος) και φορολογεί την εκκλησία.



@ mahler76
Ναι.
"Άγνωσται αι οι βουλαί του Κυρίου".



Φιλικά,
Ιρλανδός

Freedom είπε...

Χρόνια πολλά
(με καθυστέρηση, αλλά τώρα σε βρήκα!)

Επειδή (λιγότερο εγώ, περισσότερο η παρέα μου) σεβόμαστε απεριόριστα τη θρησκεία (για τη guinness μιλάω) πήραμε δρόμο και δρομάκι να πάμε για προσκύνημα στο James Joyce. Δυστυχώς, ήταν σαν την Τήνο το Δεκαπενταύγουστο, οπότε και εγκαταλείψαμε κάθε προσπάθεια... Πάντως λατρεύουμε St.Patrick και Ιρλανδία, οπότε, του χρόνου μας βλέπω να τη στήνουμε έξω από του πρέσβη.

Φιλιά

ΜaRioNaSTRo είπε...

Ήρθα στο καταπράσινο νησί σου τον Απρίλη.
ουάου
ετοιμάζω αναλυτικότατο ποστ με τις εντυπώσεις μου.
Υπέροχοι άνθρωποι ρε συ....
Πανέμορφα τοπία, σου κόβουν την ανάσα...
Φιλιά