Τετάρτη 24 Μαρτίου 2010

Ανελέητο μποϋκοτάζ

  • Χθες διάβασα ότι ο τζίρος στον τομέα της βιομηχανίας τον περασμένο Ιανουάριο, σημείωσε αύξηση σε σχέση με τον ίδιο μήνα πέρυσι, κατά 3,2 %. Στο ίδιο άρθρο αναφερόταν ότι τα στοιχεία για το ίδιο διάστημα έδειχναν μείωση τού δείκτη παραγγελιών κατά 2 %. Στην ίδια μάλιστα εφημερίδα, σε άλλο άρθρο, γινόταν αναφορά στην πρόσφατη έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος, σύμφωνα με την οποία ο πληθωρισμός φέτος αναμένεται να διαμορφωθεί γύρω στο 3 %.

  • Την περασμένη εβδομάδα διάβασα ότι δύο ελληνικές τράπεζες σημείωσαν αύξηση των καθαρών κερδών τους τον περασμένο χρόνο και μάλιστα η μία (η οποία φέτος θα γιορτάσει τα 100 της χρόνια) δήλωνε με έπαρση ότι η «επιτυχία» αυτή είναι ιδιαίτερα σημαντική διότι σημειώνεται σε μια δύσκολη οικονομική συγκυρία.

  • Στην «Καθημερινή της Κυριακής» διάβασα, σε ειδικό άρθρο για τα έργα στον Ηλεκτρικό σιδηρόδρομο, ότι ο ΗΣΑΠ εμφανίζει ετήσια αύξηση εσόδων 5,69 %.

Δεν είμαι οικονομολόγος, όμως αναρωτιέμαι:
Πώς γίνεται να μειώνονται κατά 2 % οι παραγγελίες (λογικό και αναμενόμενο λόγω της κρίσης) και να αυξάνεται τόσο πολύ ο τζίρος της βιομηχανίας ? Και μάλιστα η μειωμένη ζήτηση (κατά 2 %) να μην οδηγεί σε πτώση των τιμών και άρα μείωση του πληθωρισμού, αλλά σε αύξησή του ?



Αμ και οι τράπεζες που επαίρονται για την … επιτυχία τους, γιατί δεν λένε ότι αυτή οφείλεται στα δάνεια, στις πιστωτικές κάρτες και στις καταθέσεις των πελατών τους ? Και εάν κανείς αντιτείνει ότι όλα αυτά είναι «θεμιτά κέρδη», τότε ας μάς αποδείξει ότι η υψηλή κερδοφορία των τραπεζών δεν έχει καμιά απολύτως σχέση με τις λεγόμενες «κρυφές χρεώσεις» (προμήθειες, «έξοδα φακέλου και διαχείρισης» κλπ)!


Και ερχόμαστε στον ΗΣΑΠ.
Κερδοφορία και ο ΗΣΑΠ, αλλά με … «ξένα κόλλυβα». Διότι, άμα αυξήσεις το εισιτήριο κατά 100 % (από 1 Ευρώ πήγε 2 πέρυσι) τότε φυσικό είναι να έχεις κερδοφορία, χωρίς να έχεις κάνει οικονομία ή κάποια άλλη προσπάθεια νοικοκυρέματος του χάους που λέγεται ΗΣΑΠ. Κι εγώ μπορώ να σού αυξήσω ακόμα περισσότερο τα κέρδη, άμα αυξήσω κατά 200 % την τιμή τού εισιτηρίου!! Όμως, ο ΗΣΑΠ είναι κοινωφελής οργανισμός. Δεν λέω να είναι ελλειμματικός, όμως να καμαρώνει εν μέσω κρίσης για το πόσο κερδοφόρος είναι, αυτό πάει πολύ. Ιδίως αν συνυπολογίσει κανείς την τεράστια ταλαιπωρία των επιβατών με αυτά τα έργα, που διαρκώς παρατείνεται η περάτωσή τους και τελειωμό δεν έχουν !!



Θα μού πείτε «Υπάρχει κάτι που μπορούμε να κάνουμε, εμείς οι απλοί πολίτες, απέναντι σε όλα αυτά που μας ξεπερνούν ?»


Ναι, υπάρχει !!


Η Χουλκ και παλαιότερα ο Πιτσιρίκος, πρότειναν μποϋκοτάζ. Μποϋκοτάζ στις τράπεζες (π.χ. απόσυρση των καταθέσεών μας και μεταφορά του υπολοίπου των καρτών σε άλλη τράπεζα, συχνά με ευνοϊκούς όρους, όπως ανακάλυψα εγώ κάνοντας ακριβώς αυτό). Μποϋκοτάζ στους κάθε λογής κερδοσκόπους.


Ανελέητο μποϋκοτάζ !!

5 σχόλια:

mahler76 είπε...

καλά μποικοτάζ σε τράπεζα? αφού αυτές είναι καρτέλ αγόρι μου και όλες τα ίδια χρεώνουν παντού.

Artanis είπε...

Μποϋκοτάζ, δεν έχεις άδικο, συμφωνώ...Όμως ποιο θα μποϋκοτάρουμε πρώτο δεν ξέρω...
Τα νανομπουφίδια, όλα τα λεφτά!
καλησπέρα!

Χουλκ είπε...

Η άποψή μου είναι γνωστή. Μποϋκοτάζ σε κάθε λογής κερδοσκόπους και λαμόγια.
Ειδικά, όμως, ως προς τις Τράπεζες, , ομολογώ ότι ακόμα δεν έχω βρει τρόπο για ένα πραγματικά πετυχημένο μποϋκοτάρισμα. Με το να μεταφέρουμε προϊόντα, πχ δάνεια ή κάρτες από τράπεζα σε τράπεζα, μειώνουμε σίγουρα δραστικά τα κόστη μας, στην ουσία όμως πρόκειται για ένα μέτρο αυτοάμυνας, αυτοπροστασίας, καθώς σε τελική ανάλυση πάλι κάποιος τραπεζίτης θα είναι αυτός, που θα κερδοσκοπήσει σε βάρος μας, όπως επισημαίνει και ο mahler76 στο παραπάνω σχόλιό του. Το ίδιο και σε σχέση με τη μεταφορά των καταθέσεων από τράπεζα σε τράπεζα. Να σημειώσω ότι την απόσυρση των καταθέσεων και τη διακράτησή τους στο σπίτι ή σε κάποια θυρίδα τη θεωρώ άκρως επικίνδυνη, και ικανή να δημιουργήσει ακόμα μεγαλύτερο πρόβλημα στην αγορά.
Ίσως, το μόνο πραγματικό μποϋκοτάζ, που μπορούμε να καταφέρουμε στις τράπεζες, έστω και μέσα από τη σημερινή σκληρή πραγματικότητα, είναι, ωριμάζοντας πλέον σα λαός, και εκλογικεύοντας τις καταναλωτικές μας επιλογές, το να ξαναστραφούμε στην ουσιαστική, στην αναγκαία, στη ‘χρήσιμη’ κατανάλωση αντί για τις χάριν επίδειξης και ελέω lifestyle αγορές άχρηστων προϊόντων. Με αυτό τον τρόπο νομίζω ότι θα περιοριστεί η ανάγκη λήψεως δανείων και το ‘φόρτωμα’ των πιστωτικών καρτών, με όλα τα επακόλουθα τόσο για την τσέπη μας όσο και για τη τσέπη των κερδοσκόπων.
ΥΓ : Γέλασα μέχρι δακρύων μελετώντας το γενεαλογικό δέντρο του Ομπάμα (και όχι Ο΄ μπάμα, σύμφωνα με τα νέα στοιχεία). Απλώς δε προλαβαίνω να σχολιάσω σε όλες τις αναρτήσεις –αν και τις διαβάζω ανελλιπώς- γιατί ετοιμάζω κάτι καινούργιο. Θα τα πούμε ξανά σύντομα.
Φιλιά
Χουλκ
(houlk.wordpress.com)

Pastaflora είπε...

Τα λεφτά στο στρώμα; Μούμπλε, μούμπλε, μάλλον πιο μεγάλο κακό τους κάνεις αν ακυρώσεις τις πιστωτικές.

βιολιστης στη στεγη είπε...

Kι' ερωτώ εγώ η άσχετος βιολίστρια...
Μήπως είναι καλύτερο το να καταργήσουμε τις κάρτες εντελώς, ή σχεδόν εντελώς, τελοσπάντων, απο το να τις μεταφέρουμε απο τη μία τράπεζα στην αλλη;
Αυτό δεν είναι καλύτερο μποϊκοτάζ στο καταναλωτικό σύστημα;
(Για το άλλο που είπες με τις καταθέσεις, δεν έχω άποψη γιατί δεν γνωρίζω τί θα πεί "καταθέσεις"...)