Δευτέρα 8 Μαρτίου 2010

Αυτό δεν είναι ένα αφιέρωμα για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας ...

Οι παλαιοί φίλοι αυτού του ιστολογίου γνωρίζουν ότι εδώ δεν μνημονεύουμε ούτε εορτάζουμε τις Παγκόσμιες Ημέρες.



Όμως εικόνες σαν κι αυτήν, υπάρχουν, δυστυχώς. Υπάρχουν και μάς θυμίζουν με δραματικό τρόπο ότι "η κορυφή του παγόβουνου" έχει από κάτω της μια τεράστια και συνάμα τρομακτική βάση. Καλυμμένη με την μπούργκα της, η γυναίκα και το παιδί της (Φωτογραφία: EPA)

8 σχόλια:

Artanis είπε...

Και βέβαια δεν την γιορτάζουμε αυτή τη μέρα και καμία τέτοια μέρα...Αυτές είναι ημέρες-μνημόσυνα, και όχι γιορτές...Κάπου έχουμε χάσει το νόημα...
Σε φιλώ...

grsail είπε...

Η φωτογραφία μου θυμίζει ότι η Δύση (αδηφάγα και ζημιάρα σε πλανητικό επίπεδο) θα πρέπει να κοιτάξει τα δικά της προβλήματα και να αφήσει τις μπούργκες και τους λαούς αυτούς να εξελιχθούν με τους δικούς τους ρυθμούς και τις δικές τους αξίες και - εν τέλει - να ζήσουν με τον τρόπο που αυτοί νομίζουν.

Βαρέθηκα να βλέπω μπούργκες και πέτρες αλλά κανείς να μην αναφέρει ότι πχ στο Ιράν λειτουργούν πάνω από 260 Πανεπιστήμια και ότι το 60% των φοιτητών είναι γυναίκες (ΝΑΙ !)

Φαίνεται ότι οι Άραβες, αυτοί που συνεισέφεραν όσο λίγοι στον ανθρώπινο πολιτισμό, από το πρωϊ που ξυπνάνε μέχρι το βράδυ πετροβολάνε αδιάκοπα γυναίκες και κόβουν χέρια ... έλεος !

Φαίνεται επίσης ότι η χαζοθρησκεία (φανατική μέχρι αίματος) η δική μας είναι καλύτερη από την χαζοθρησκεία την δική τους (επίσης φανατική μέχρι αίματος) ...

Ζήτω η μπούργκα :-)

irlandos είπε...

@ grsail
Αρχικώς καλώς όρισες.
Έθεσες πολλά θέματα.
Δεν είναι της παρούσης να τα συζητήσουμε διεξοδικά, όμως θα πρέπει να σημειώσω τα εξής:

1) Οι Ιρανοί δεν είναι Άραβες. Είναι ασφαλώς Μουσουλμάνοι, αλλά όχι Άραβες. Επίσης, είναι Σιίτες, πράγμα που στην πράξη σημαίνει αρκετές διαφορές με τους Σουνίτες (δηλαδή αυτούς που εμπνέονται από τη "σούνα" δηλ. την παράδοση).

2) Τα 260 πανεπιστήμια είναι δείγμα πολιτισμού, αλλά όχι απαραίτητα δείγμα ελευθερίας (για γυναίκες και άντρες!). Σου θυμίζω τα πρόσφατα γεγονότα μετά τις τελευταίες εκλογές. Στο Ιράν υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός ανθρώπων (των τεχνών και του πνεύματος) που προσπαθούν οι ίδιοι (όπως χαρακτηριστικά γράφεις κι εσύ) να αλλάξουν εκ των έσω τα πράγματα, αλλά δυστυχώς συνθλίβονται κάτω από την καταπιεστική απολυταρχία του ιερατείου που κυβερνά τη χώρα.

3) Η μπούργκα και ο λιθοβολισμός ΔΕΝ έχουν θέση σε καμία κοινωνία, δυτική ή άλλη. Το ίδιο ισχύει και για τις λογής-λογής "μπούργκες" που οι δικές μας κοινωνίες εφευρίσκουν για να καταπιέζουν τις γυναίκες (και όχι μόνον). γι'αυτό δεν συμφωνώ -ούτε για αστείο- στο "ζήτω η μπούργκα" που γράφεις.

4) Έχω επισκεφτεί αρκετά μουσουλμανικά κράτη. Σε ένα από αυτά μάλιστα έχω ζήσει αρκετά, ώστε να ξέρω καλά τα προβλήματά τους. Για παράδειγμα, σε πολλές ισλαμικές περιοχές οι γυναίκες δεν επιτρέπεται να εξεταστούν από άντρα γιατρό και καθώς οι γυναίκες-γιατροί σπανίζουν (σε ορισμένα κράτη οι γυναίκες δεν μπορούν να σπουδάσουν), συχνά πεθαίνουν. Για να μην αναφερθώ σε άλλους περιορισμούς της ελευθερίας, όπως το ότι οι γυναίκες δεν επιτρέπεται να κυκλοφορούν χωρίς συνοδεία κλπ.

5) Στο ότι οι θρησκείες μας (χριστιανισμός και ισλάμ) είναι φανατικές, θα συμφωνήσω μαζί σου. Όπως και στη χαζομάρα που συχνά τις συνοδεύει. Όμως, ξανά, δεν συμφωνώ -ούτε για αστείο- στο "ζήτω η μπούργκα"

Φιλικά,
Ιρλανδός

grsail είπε...

Έθεσα πολλά μαζί διότι νομίζω ότι συνειδητά μας παραπληροφορούν συδαυλίζοντας τον φανατισμό και την απέχθεια προς το 'άλλο' μέσα στα 'δυτικά' μας μυαλά. Είναι ίσως η σύγχρονη μορφή φασισμού.

Οι πολιτισμοί και οι κουλτούρες Άραβες ή μη (και έχουμε ευτυχώς ακόμη μεγάλη ποικιλία σ’ αυτόν τον πλανήτη) εξελίσσονται ομαλά μόνο εκ’ των έσω και αφού αφομοιώσουν εξωτερικές επιδράσεις που αβίαστα επέλεξαν.

Οι ΗΠΑ και οι Βρετανοί θα μπορούσαν – για παράδειγμα – να πάψουν την υπόσκαψη της Ιρανικής κοινωνίας και του καθεστώτος με ‘κατασκευή’ αντιπολίτευσης (που ακυρώνει και αμαυρώνει την πραγματική αντιπολίτευση !!!), με τρομοκρατικές προβοκάτσιες και με κάθε είδους άτιμο και αθέμιτο τρόπο. Έτσι θα μπορούσε συντομότερα το καθεστώς να εξελιχθεί ‘χαλαρώνοντας’.

Το τι έχει και τι δεν έχει θέση στις κοινωνίες των ανθρώπων ας το επιλέξουν οι ίδιες οι κοινωνίες.

Αφού γνωρίζεις τις περιοχές των κρατών θα γνωρίζεις επίσης ποια ήταν και είναι για δεκαετίες η συμπεριφορά του Ιρανικού καθεστώτος στο επίπεδο των δημοσίων επενδύσεων, των υποδομών, της υγείας, της βιομηχανίας και πάνω απ’ όλα της παιδείας. Οι άνθρωποι ακολουθούν – και πολύ καλά κάνουν - ένα μοντέλο που βασίζεται στις εσωτερικές και εξωτερικές επενδύσεις, στις εξαγωγές και στην ανάπτυξη των υποδομών τους, (τελείως διαφορετικό από το καταστροφικό δυτικό μοντέλο που βασίζεται με χυδαίο τρόπο στην κατανάλωση).

Τα λέμε.

Φιλικά, grsail

irlandos είπε...

@ Artanis
Συγγνώμη αγαπητή Artanis, μέσα στη βιασύνη μου να απαντήσω στο νεοφερμένο grsail, σε ξέχασα.

Σωστά το γράφεις: δεν γιορτάζουμε ημέρες-μνημόσυνα. Νιαζόμαστε για τους σκοπούς τους όλη τη χρονιά.
Φιλιά κι από εμένα
Φιλικά,
Ιρλανδός

irlandos είπε...

@ grsail
Γράφεις:
"Οι πολιτισμοί και οι κουλτούρες Άραβες ή μη (και έχουμε ευτυχώς ακόμη μεγάλη ποικιλία σ’ αυτόν τον πλανήτη) εξελίσσονται ομαλά μόνο εκ’ των έσω και αφού αφομοιώσουν εξωτερικές επιδράσεις που αβίαστα επέλεξαν."

Αμ εδώ είναι το πρόβλημα (ή μάλλον ένα από τα βασικά προβλήματα) των ισλαμικών καθεστώτων: ασκουν βία (κάθε είδους) ώστε να περιοριστούν ή και να εκμηδενιστούν οι πιθανές εξωγενείς επιδράσεις ή και εσωτερικές διαφωνίες!!

Τα δημοκρατικά ισλαμικά κράτη στον κόσμο δεν είναι ούτε όσα τα δάκτυλα του ενός χεριού. Να με συμπαθάς, αλλά θεωρώ και τους αγιατολάδες του Ιράν ως ένα άκρως ανελεύθερο κράτος.

Το βαθύ ισλάμ πάντως είναι κυρίως στους Σουνίτες μουσουλμάνους (Π.χ. Σαουδική Αραβία, Σομαλία, Αφγανιστάν) : εκεί είναι και το βασίλειο της μπούργκας. Εκεί υπάρχει ακόμα η κλειτωριδεκτομή. Εκεί υπάρχει ακόμα ο λιθοβολισμός για τις γυναίκες-θύματα βιασμού (διότι "έβαλαν σε πειρασμό τον άντρα").
Αυτά, ως προς το ισλάμ και τα δικαιώματα (των γυναικών και όχι μόνο).

Όμως νομίζω ότι είναι καιρός για ένα επόμενο post, με θέμα χιουμοριστικό αυτήν τη φορά

Φιλικά,
Ιρλανδός

grsail είπε...

Να με συγχωρείς, αλλά πριν προχωρήσεις στην χιουμοριστική ανάρτηση ήθελα να ρωτήσω:

Η εμμονή στα αρνητικά των λαών που δεν τους γνωρίζουμε καλά και ποτέ δεν μας πείραξαν, και η άγνοια ή η ηθελημένη αποσιώπιση των πάρα πολλών θετικών τους δεν είναι συνώνυμη με την κακόβουλη υποκρισία ;

irlandos είπε...

ΑΠΑΝΤΗΣΗ:

Είναι !

(και δεν θα τη βρεις εδώ)

Διευκρινιστικά πάντως,
"η άγνοια ή η ηθελημένη αποσιώπιση των θετικών είναι συνώνυμη με την κακόβουλη υποκρισία"
ενώ
η άγνοια ή η ηθελημένη αποσιώπιση των αρνητικών είναι ακριβώς το αντίθετο:

καλόβουλη υποκρισία !

Σε αποχαιρετώ