Πέμπτη, 20 Νοεμβρίου 2008

Όχι στο Όνομά μας


“Είναι απαράδεκτη η κατάσταση στις ελληνικές φυλακές. Είναι κύριο θέμα η ριζική αλλαγή του σωφρονιστικού συστήματος”.
Κάρολος Παπούλιας, 6/11/08

“Είμαστε άνθρωποι – κρατούμενοι. Άνθρωποι, λέω”
- Βαγγέλης Πάλλης, Κρατούμενος, 9/11/08


Από τις τρεις Νοεμβρίου μία εκκωφαντική κραυγή συνταράσσει τα θεμέλια της Δημοκρατίας μας. Από τις τρεις Νοεμβρίου σύσσωμοι οι κρατούμενοι όλης της χώρας κατεβαίνουν σε απεργία πείνας διεκδικώντας το αυτονόητο : τη χαμένη τους αξιοπρέπεια. Απέναντί τους αντιμετωπίζουν την εκκωφαντική σιωπή των κραταιών ΜΜΕ και την παντελή αδιαφορία της πολιτικής ηγεσίας. Σε αυτές τις πρακτικές όσοι υπογράφουμε αυτό το κείμενο ΔΕ ΣΥΝΑΙΝΟΥΜΕ.

Η κατάσταση στις Ελληνικές φυλακές είναι απερίγραπτη και μπορεί να γίνει κατανοητή μόνο με τη σκληρή γλώσσα των μαθηματικών. Στα κατ’ επίφαση “σωφρονιστικά” ιδρύματα της χώρας έχουν καταγραφεί συνολικά 417 θάνατοι την τελευταία δεκαετία, ενώ ο ρυθμός τους έχει απογειωθεί σε τέτοιο σημείο, ώστε σήμερα να σβήνουν στα χέρια του κράτους τέσσερις άνθρωποι το μήνα. Η πληρότητα αγγίζει το 168% (10.113 κρατούμενοι για 6.019 θέσεις) με την αναλογία χώρου για κάθε άνθρωπο να φτάνει σε περιπτώσεις το 1τμ. Με ημερήσιο κρατικό έξοδο ανά κρατούμενο τα 3,60 Ευρώ τα συσσίτια που παρέχονται είναι άθλια, οι υποδομές θυμίζουν μεσαίωνα και η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη είναι ελλιπέστατη. Συγχρόνως, το Ελληνικό δικαστικό σύστημα στέλνει στη φυλακή έναν στους χίλιους κατοίκους της χώρας με τους έγκλειστους χωρίς δίκη (υπό προσωρινή κράτηση) να αγγίζουν το 30% του συνολικού αριθμού των κρατουμένων. Αν η ποιότητα μίας Δημοκρατίας κρίνεται από τις φυλακές της, τότε η Δημοκρατία μας ασθμαίνει. Αν η τιμώρηση παραβατικών συμπεριφορών με εγκλεισμό γίνεται από το κράτος στο όνομα της κοινωνίας, τότε για την κατάσταση στις Ελληνικές φυλακές είμαστε όλοι υπόλογοι, με συντριπτικές όμως ευθύνες να αναλογούν στην κρατική μηχανή. Σε αυτή την πραγματικότητα όσοι υπογράφουμε αυτό το κείμενο απαντούμε ΟΧΙ ΣΤΟ ΟΝΟΜΑ ΜΑΣ.

Τα στοιχεία που αποκαλύπτονται από επίσημους φορείς για τις Ελληνικές φυλακές σκιαγραφούν εικόνα κολαστηρίων. Έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Πρόληψη των Βασανιστηρίων (2007) διαπιστώνει βασανιστήρια, απάνθρωπη μεταχείριση και απειλές κατά της ζωής κρατουμένων, σειρά παραβιάσεων αναφορικά με τις συνθήκες κράτησης, ελλείμματα στη διερεύνηση και τιμωρία των ενόχων, αποσιώπηση περιστατικών βίας με την συμπαιγνία ιατρών και φυλάκων, απαράδεκτες συνθήκες ιατρικής περίθαλψης και ιατρικού ελέγχου στους κρατούμενους κλπ. Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου έχει εκδώσει σειρά καταδικαστικών για την Ελλάδα αποφάσεων που αφορούν κακομεταχείριση ή/και παραβιάσεις άλλων δικαιωμάτων κρατουμένων από σωφρονιστικές αρχές. Η Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου έχει πάρει απόφαση - καταπέλτη για τα κακώς κείμενα στις φυλακές, προτείνοντας άμεσες δράσεις για την επίλυση τους.

Ο Συνήγορος του Πολίτη διαμαρτύρεται για την παντελή έλλειψη συνεργασίας των αρμόδιων κρατικών φορεών μαζί του, λόγω της οποίας έχει ουσιαστικά απαγορευτεί η είσοδός του στις φυλακές της χώρας τα τελευταία δύο χρόνια. Οι δικηγορικοί σύλλογοι όλης της χώρας, μη κυβερνητικές οργανώσεις, όπως η Διεθνής Αμνηστία, και πολλοί πολιτικοί/κοινωνικοί φορείς καταγγέλλουν την απαράδεκτη κατάσταση και ζητούν ευρύτερη συνεργασία για το ξεπέρασμα του προβλήματος. Αν ανθρώπινα είναι τα δικαιώματα που πρέπει να απολαμβάνει κάθε ανθρώπινο ον, κάθε στέρησή τους στις Ελληνικές φυλακές αποτελεί ανοιχτή πληγή για την κοινωνία μας. Σε αυτή την κατάσταση όσοι υπογράφουμε αυτό το κείμενο απαντούμε ΝΑ ΣΠΑΣΕΙ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΤΟ ΑΒΑΤΟ ΤΩΝ ΦΥΛΑΚΩΝ.

Με την απεργία πείνας οι κρατούμενοι καταφεύγουν στο τελευταίο οχυρό αντίστασης, που τους έχει απομείνει, το σώμα τους. Είχε προηγηθεί έσχατη έκκλησή τους προ μηνός προς τους ιθύνοντες να ενσκήψουν στο πρόβλημα, καθώς δεν πήγαινε άλλο. Για να λύσουν την απεργία πείνας ζητούν την ικανοποίηση αιτημάτων, που αποκαθιστούν την χαμένη τους αξιοπρέπεια και επανακτούν τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματά τους, αιτημάτων συγκεκριμένων, αξιοπρεπών και άμεσα υλοποιήσιμων. Απέναντι στις κινητοποιήσεις των κρατουμένων η πολιτική ηγεσία εξαντλεί τη δράση της σε αδιαφορία, υποσχέσεις και καταστολή των κινημάτων τους. Τυχόν αδιαφορία και αναλγησία της πολιτικής ηγεσίας όμως και σε αυτή τη φάση θα σημαίνει νεκρούς απεργούς πείνας.

Στη μετωπική λοιπόν σύγκρουση που επιλέγουν οι κρατούμενοι της χώρας για τη διεκδίκηση των ανθρωπίνως αυτονόητων δε μπορούμε να μένουμε απαθείς σταυρώνοντας τα χέρια και περιμένοντας τις ειδήσεις των θανάτων από τις απεργίες πείνας αλλά θα σταθούμε αλληλέγγυοι. Αν η περιφρούρηση της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων επιβάλλουν την επαγρύπνιση όλων μας, τώρα είναι λοιπόν η στιγμή να πάρουμε θέση όλοι απέναντι στο πρόβλημα χωρίς αδιαφορίες και υπεκφυγές.

Απέναντι στην τεταμένη κατάσταση στις φυλακές όλης της χώρας όσοι υπογράφουμε αυτό το κείμενο καθιστούμε την πολιτική ηγεσία απολύτως υπεύθυνη για ό,τι συμβεί και απαιτούμε άμεσα την τόσο θεσμική όσο και στην πράξη ΕΓΓΥΗΣΗ ΤΩΝ ΒΑΣΙΚΩΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΤΩΝ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΩΝ ΟΛΗΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ.


Την 21η Νοεμβρίου το κείμενο αυτό θα σταλεί σε όλα τα μέλη του κοινοβουλίου και σε όσο το δυνατόν περισσότερους φορείς μέσων μαζικής ενημέρωσης με την προτροπή της αναδημοσίευσής του. Το κείμενο προς αποστολή θα φέρει τους υπερσυνδέσμους (URL) από όλες τις ιστοσελίδες, που το υιοθέτησαν.

10 σχόλια:

sofia είπε...

Μου έχει κάνει και μένα τρομερή εντύπωση η σιωπή των ΜΜΕ. Γιατί όμως?
Πολλά με απογοιτεύουν αλλά πιο πολύ με πικραίνει η σιωπή των συνδικαλιστών σε ότι αφορά κάτι άλλο εκτός από τα μιστά τους.
Τι να πεις?
καλημέρα

irlandos είπε...

@ sofia

Καλημέρα Σοφία, πρωινή όπως πάντα!

Δίκιο έχεις. Τα ΜΜΕ έχουν αναφερθεί ελάχιστα (δηλ. σχεδόν καθόλου) στο θέμα αυτό, παρόλο που έχουν ήδη περάσει 17 μέρες από την έναρξη της διαμαρτυρίας και της απεργίας πείνας των κρατουμένων.

Ίσως, η αυριανή μαζική αποστολή και δημοσιοποίηση του θέματος, μαζί με τις σημερινές αναρτήσεις (που ισοδυναμούν με συνυπογραφή του συγκεκριμένου κειμένου) στα μπλογκς, να συμβάλουν στην προβολή του θέματος. Ας το ελπίσουμε...

Φιλικά,
Ιρλανδός

δεσποιναριον είπε...

Τα μεσα μαζικης ενημερωσης ασχολουνται μονο με πιασαρικα θεματα. Στην αντιληψη του πολυ κοσμου ο κρατουμενος εκανε κατι μεμπτο κι επομενως τι να ασχολουμαστε τωρα! Μπορει να αλλαξει η νοοτροπια του κοσμου (οπου σ' αυτο τον κοσμο ανηκουν και οι σοφρωνιστικοι υπαλληλοι;) Προφανως οχι γι αυτο ας ελπισουμε οτι ισως ενας νομος η μια τροπολογια θα βελτιωσει λιγο την κατασταση. Ειναι κριμα και ντροπη. Δ.

irlandos είπε...

@ Δέσποινα

Δυστυχώς τα δικαιώματα των φυλακισμένων δεν αποτελούν θέμα που να απασχολεί τα ΜΜΕ. Εδώ που τα λέμε, δεν απασχολούν και το ευρύ κοινό.

Πιστεύω πως ανεξαρτήτως της ποινής τους, οι κρατούμενοι δεν πρέπει να στερούνται κανένα άλλο δικαίωμα εκτός από την ελευθερία τους (σε αυτό τυχαίνει να συμφωνώ με τη δήλωση που έκανε το ΚΚΕ). Με μία προσθήκη/εξαίρεση, επίκαιρη μάλιστα λόγω του πρόσφατου εορτασμού του Πολυτεχνείου: Κρατούμενοι όπως οι χουντικοί πρωτεργάτες, θα πρέπει να συνεχίσουν να στερούνται και τα πολιτικά/εκλογικά τους δικαιώματα. Μέχρι εκεί όμως, τίποτα άλλο. Από κει και πέρα, οποιαδήποτε άλλη στέρηση δικαιωμάτων, ισοδυναμεί με κακοποίηση.

Δεν ξέρω αν τελικά αρκούν οι νόμοι και οι τροπολογίες...

Ίσως το θέμα που ανοίξαμε σήμερα να παραείναι μεγάλο και αρκετά "βαρύ". Προς το παρόν, η λέξη "ντροπή" (που κι εσύ σημείωσες), μένει και μας στοιχειώνει, στην Ελλάδα του 21ου αιώνα.

Γράψε μας, αν θες κι έχεις καιρό, πώς είναι τα πράγματα του σοφρωνιστικού συστήματος εκεί στις ΗΠΑ - όσα τυχαίνει να γνωρίζουμε γι' αυτό εδώ στην Ελλάδα, εδώ έχουν να κάνουν με μάλλον μόνο με το ... Prison Break !

Φιλικά,
Ιρλανδός

Artanis είπε...

Φίλε Ιρλανδέ, σου το αντέγραψα για να το αναρτησω αύριο πρωί...Δεν ήξερα πού να το βρω, μιας και το βρήκα όμως σε σένα, το πήρα...
Ελπίζω να μην σε πειράζει...Αν έχεις οποιαδήποτε αντίρρηση όμως, σε παρακαλώ ενημέρωσέ με και δεν θα προχωρήσω στην ανάρτηση...

irlandos είπε...

Αγαπητή Αρτανις,

Φυσικά και δεν έχω καμία αντίρρηση!

Κάθε άλλο!
Πολύ καλά έκανες που το αντέγραψες και χαίρομαι πολύ που θα το δημοσιεύσεις αύριο το πρωί. Tο κείμενο αυτό, έχει γραφτεί και αποτελεί μέρος της πρωτοβουλίας "όχι στο όνομά μας" που υπάρχει στο μπλογκ κρατούμενοι

Φιλικά,
Ιρλανδός

Artanis είπε...

Φίλε Ιρλανδέ, σ' ευχαριστώ για την άδεια, το ανέβασα το κείμενο...Φαίνεται όμως πως τα καλά αποτελέσματα ήρθαν, μιας και άκουσα στις ειδήσεις το πρωί, πως οι κρατούμενοι στις φυλακές θα σταματήσουν την απεργία πείνας στις 12 το μεσημερι σήμερα και πως θα αποφυλακιστούν πάνω από 1500 άτομα σε πρώτη φάση και άλλα 5500 μέχρι τον Απριλιο του 2009...

δεσποιναριον είπε...

Δεν εχω ασχοληθει με το θεμα για να το γνωριζω σε σημειο που να μπορω ανετα και με βεβαιοτητα να γραψω για το σωφρονιστικο συστημα εδω. Οι νομοι και οι τροπολογιες ειναι μια αρχη. Εκεινο που ειναι γεγονος σε οποιοδηποτε σοφρωνιστικο συστημα ειναι οτι κατα καποιο τροπο πολλοι υπαλληλοι του συστηματος βλεπουν τον εαυτο τους σαν προεκταση της τιμωρου δικαιοσυνης και σαν αυτοκλητοι εφαρμοστες της δικης τους "ηθικης". Επισης δυστυχως τα συστηματα δοιηκησης καθε φυλακης ειναι κλειστα και αυτονομα. Αν αυτο δε σταματησει με νομους, και αν δεν υπαρχει καποιος ελεγχος και καποια εκπαιδευση δε βλεπω πως θα διορθωθει το προβλημα. Ο υποβαθμισμος απο τα ΜΜΕ προφανως δεν βοηθα.

irlandos είπε...

@ artanis

Δεν χρειάζεται να με ευχαριστείς αγαπητή Αρτανις - δεν τίθεται θέμα άδειας, όπως σου έγραψα και πιο πάνω η πρωτοβουλία ανήκει στο μπλογκ "κρατούμενοι" και δεν υπήρχε ανάγκη για να ζητήσει κάποιος άδεια για αναδημοσίευση. Χαίρομαι πάντως που προβλήθηκε αρκετά το θέμα, μέσα από τα μπλογκς.

Και εγώ τα άκουσα αυτά ενθαρρυντικά νέα όπως λες και συ. Για να δούμε τί θα γίνει ...

Φιλικά,
Ιρλανδός

irlandos είπε...

@ Δέσποινα

Αυτό που γράφεις για κλειστά και αυτόνομα συστήματα διοίκησης των φυλακών εκεί, μου φέρνει ακόμα περισσότερο στο μυαλό το Prison Break. Νομίζω πάντως ότι σε θέματα καθαριότητας και υγιεινής τουλάχιστον, τα πράγματα εκεί θα πρέπει να είναι σίγουρα καλύτερα.

Με φιλικούς χαιρετισμούς
Ιρλανδός