Τετάρτη 14 Απριλίου 2010

Blogging or gardening ??


Ναι, το είχα πει και το έκανα:
Όπως και πέρσι έτσι και φέτος την άνοιξη, μέχρι ν’ αρχίσω τα ταξίδια, «αραιώνω» το μπλογκινγκ προς χάριν της κηπουρικής.
Μη σάς πω κιόλας ότι και πολύ το είχα αργήσει.

Ευπειθώς αναφέρω λοιπόν ότι τις προηγούμενες μέρες (ίσως και κάποιες από τις επόμενες) ο ελεύθερος χρόνος μου ήταν δικαιωματικά αφιερωμένος στην κηπουρική. Οι πολλές βροχές τού φετινού χειμώνα, σε συνδυασμό με τις ήπιες γενικά θερμοκρασίες (τουλάχιστον στη Νότια Ελλάδα), ευνόησαν την ανάπτυξη της βλάστησης, ποώδους τε και θαμνώδους. Στο κτήμα στο νησί, ο πρόσφατος ελαιώνας μου είναι στις (νεανικές) δόξες του: τα δεντράκια αναπτύσσονται πολύ ωραία, με το νέα κλαδιά να «δένουν» καλά, ωστόσο φέτος μεγάλωσαν πολύ κάποια ζιζάνια, ιδίως ο προβληματικός βέλιουρας (memo to self: να ξαναφρεζάρω νωρίς το φθινόπωρο). Πάντως, μετά τον πολύ βροχερό χειμώνα, τώρα έχουμε μια σαφώς άνυδρη άνοιξη. Αυτό το βλέπει κανείς πολύ έντονα στα μεγάλα ποώδη αγριολούλουδα: π.χ. οι κίτρινες μαργαρίτες που ενώ έριξαν μεγάλο μπόι και άνθισαν πολύ νωρίτερα φέτος, τώρα στέκουν μισομαραμένες ή και μισοξεραμένες. Αλλά και πολλά μικρότερα είδη, τελειώνουν γρήγορα την ανθοφορία τους και «βιάζονται» να σποριάσουν.

Γενικά, στη Νότια Ελλάδα, ζούμε μία ακόμα πρώιμη άνοιξη, με έντονα τα σημάδια τής ανομβρίας. Στο κτήμα αλλά και στη βεράντα, δουλεύει ήδη εδώ και ένα μήνα το αυτόματο πότισμα. Επίσης, για ακόμα μία φορά κάποια φυτά ξεγελάστηκαν από τον ήπιο χειμώνα και παρουσίασαν μια δεύτερη (υπολειμματική) ανθοφορία από τον Οκτώβριο και μετά (π.χ. οι πασχαλιές μου, με αποτέλεσμα να έχουν μειωμένη ανθοφορία τώρα).


Άλλη σημαντική παρατήρηση: Για πρώτη φορά φέτος δεν ξεράθηκε το Νυχτολούλουδο: για όσους δεν ξέρουν, το μυρωδάτο αυτό φυτό που ανθίζει το καλοκαίρι, ξεραίνεται μέχρι τη ρίζα κάθε χειμώνα (με τα πρώτα μεγάλα κρύα) και «ξαναπετάει» νέους βλαστούς την άνοιξη – δεν τού έκανα «αυστηρό» κλάδεμα, μπας και καταφέρω να το κάνω ν’ ανθίσει νωρίτερα.

Κατά τα άλλα, τα spreads πού έφτασαν σήμερα ??

24 σχόλια:

Sophia Kollia είπε...

Kαλησπέρα κηπουρέ!
Ούτε το δικό μου ξεράθηκε φέτος, για να μη σου πω ότι μεγάλωσε κιόλας!
Κατά τα άλλα όπως τα λες και δω.
Καλά τελειώματα!

δεσποιναριον είπε...

Χα χα πολυ μου αρεσει το ευφορο κημπορντ σου! Η απαντηση μου ειναι γκαρντενινγκ ωλ δε γουεη! Αν δε κανουμε τωρα ποτε θα κανουμε; Και να μας φερνεις και updates ξερεις μερικοι απο μας δε βαριομαστε ποτε. Γεια σου Ιρλανδε μου!

κόκκινο μπαλόνι είπε...

τι λες τώρα;;;
κι εγώ εδώ και μια βδομάδα κάνω κηπουρική!!!! Στο μπαλκόνι μεν αλλά κάνω!
Περιμένω να δω τους κόπους μου.

apos είπε...

Προσωπικά δεν ασχολούμαι με το spreading, αλλά προχθές μύρισα μια πασχαλιά κοντά στο σπίτι των γονιών μου και ανέβηκε στα ύψη η διάθεσή μου. (σαν spread ένα πράγμα)

Σούλης ο μεντεσές είπε...

Μόλις τελειώσετε με το σπίτι σας, δεν περνάτε και μια βόλτα από το δικό μας να φυτέψετε τίποτα στον κήπο;
Μόνο η λεμονιά κρατάει γερά, ακόμα και τις ελιές του γάμου τους, τις ξέραναν οι ανεπρόκοποι οι γονείς μου!

(να βάλετε και πεπόνια... νομίζω πως θα μ' αρέσουν!)

mahler76 είπε...

«αραιώνω» το μπλογκινγκ προς χάριν της κηπουρικής


ξεκίνησες κι εσύ farmville? xaxaxaxaxa

Pastaflora είπε...

Εξαιρετικά κατατοπιστικό το κηπουρικόν ανακοινωθέν και παίρνω το θάρρος να ζητήσω συμβουλές για τον κήπο-τσέπης που διαθέτουμε: βορεινός, ανήλιαγος, ανηλεώς κοπρισμένος από το λατρεμένο γατοπληθυσμό μας. Γιατρέ μου, υπάρχουν ελπίδες για να βγάλουμε το μικρό μας να παίξει το καλοκαίρι στους ανθισμένους κήπους;;;

VAD είπε...

Μέχρι και στον κήπο σου φτάσανε τα spreads:(((

irlandos είπε...

@ sofia
Καλημέρα Σοφία
Πρωτοφανές, τουλάχιστον για την περιοχή τής Αθήνα που μένω, να μην ξεραθεί το Νυχτολούλουδο το χειμώνα. Μάλιστα, στο βαρύ χειμώνα του 2004, κάποιοι φίλοι κηπουροί που δεν φρόντισαν να προστατέψουν τους ευαίσθητους αυτούς θάμνους, δυστυχώς είδαν τα Νυχτολούλουδά τους να "καίγονται" από τον παγετό και να καταστρέφονται. Γενικά το φυτό αυτό (που ανήκει στο είδος Cestrum nocturnum) είναι ευαίσθητο στο κρύο. Επίσης, θέλει αρκετό πότισμα (ιδίως αν είναι σε γλάστρα).

Κατά τα άλλα, σχεδιάζω επίσκεψη στα μέρη σου (στην καταπληκτική Όχη) κατά τα τέλη του μήνα ή στις αρχές Μαΐου. Μπορεί να τα πούμε. Ευχαριστώ για τις ευχές.

Φιλικά,
Ιρλανδός

irlandos είπε...

@ δεσποινάριον
"Γκάρντενινγκ ωλ δε γουεη" και ξερό ψωμί, αγαπητή Δέσποινα. Θα ανεβάσω καναδυό "κηπουρικά" posts, μόλις μπορέσω.


@ κόκκινο μπαλόνι
Ααα πολύ χαίρομαι που μαθαίνω ότι είσαι "ομοιοπαθής".
Το να βλέπει κανείς το αποτέλεσμα των (λασπωμένων) κόπων του, είναι μεγάλη ικανοποίηση. Κι αυτή είναι μόνο μία από τις πολλές χαρές τής κηπουρικής.


@ Apos
Το απόλυτο απριλιάτικο λουλούδι!! Στο μυαλό μου, είναι πάντα ταυτισμένο με τις αναμνήσεις των επιταφίων, όταν ήμουνα παιδί, τότε που τούς στόλιζαν με πασχαλιές και βιολέτες (και όχι με ορχιδέες, γαρύφαλα και τριαντάφυλλα, όπως είδα φέτος)


@ Μεντεσούλης ο τροτσκιστής
Καλώς όρισες μικρό μου παιδί. Ό,τι θες εσύ: και πεπόνια και καρπούζια (αυτά τα τελευταία είναι και διουρητικά, οπότε ίσως οι γονείς σου να έχουν αντιρρήσεις).


@ mahler76
Λοιπόν αυτό το farmville, μόνο ακουστά το έχω. Τί ακριβώς κάνει κανείς εκεί μέσα?? Κυρίως όμως δεν καταλαβαίνω την ικανοποίηση της εικονικής κηπουρικής ...

Artanis είπε...

Καλημέρα Ιρλανδέ μου...Σχετικά με τα νυχτολούλουδα, είχε η ορθόδοξη εκκλησία άπειρα μέσα στον κήπο και ο παπάς βάλθηκε να τα ξεπατώσει, παρόλο που μόνον 2 σημεία σε όλο το Νότιο νησί διέθεταν αυτό το φυτό...Του είπα πώς είχε το πράγμα και δεν μου έδωσε σημασία, τελικά μάζεψα όσα σπόρια βρήκα και τα έσπειρα στην αυλή μου, και όχι μόνον φύτρωσαν, αλλά προλαβαν και άνθισαν...Τώρα θα μαζέψω τους σπόρους και θα τους ρίξω και αλλού, να γίνουν πολλά...
Και κάτι ακόμα...Στείλε μου το μέηλ σου να σου στείλω κάτι φωτό που τράβηξα σήμερα...Πιστεύω θα σου αρέσουν...
Σε φιλώ...

Artanis είπε...

Α καλά...Τώρα το κατάλαβα: Για άλλο νυχτολούλουδο γράφεις εσύ και για άλλο εγώ...Τεσπά, στείλε μου μέηλ...(Μην φοβάσαι, θα είμαι εχέμυθη)
Τα λέμε...

irlandos είπε...

@ pastaflora
Χμμ, κήπος-μινιατούρα, βορεινός και ανήλιαγος (+ γατόπληκτος): δύσκολη περίπτωση. Ωστόσο, γι' αυτό είμαστε εδώ, για τα δύσκολα.

Έχουμε και λέμε:
Σε κάτι τέτοια μέρη, οι κηποτέχνες καταφεύγουν στη λύση τού γκαζόν, την οποία προσωπικά δεν θα συνιστούσα (1-Υδροβόρο, 2-Νεοπλουτίστικο, 3-Αταίριαστο με το ελληνικό τοπίο, 4-Χρειάζεται αρκετή δουλειά γαι τη συντήρησή του και 5-σε μέρη με πολλές γάτες και πολλά σκυλιά γίνεται χάλια).

Θα πρότεινα αρχικά ορισμένα δασόβια βολβώδη φυτά, τα οποία είναι προσαρμοσμένα σε συνθήκες σκιάς, όπως:
- Κυκλάμινο (Cyclamen neapolitanum /hederifolium)
- Ίφειο (Ipheion uniflorum)
Τα μεν κυκλάμινα ανθίζουν το φθινόπωρο, τα δε ίφεια ανθίζουν την άνοιξη, οπότε φυτεύοντάς τα στο ίδιο παρτέρι θα έχεις αθισμένα λουλούδια για ένα μεγάλο μέρος του έτους. Βολβούς από τα είδη αυτά μπορείς να βρεις εύκολα σε ειδικευμένα μαγαζιά και ίσως και στην ανθοκομική έκθεση τής Κηφισιάς.

Άλλα βολβώδη που θα μπορούσε να χρησιμοποιήσεις (και βρίσκονται εύκολα στο εμπόριο) είναι τα Λευκόγια (Leucojum aestivum) και οι Αγάπανθοι (Agapanthus praecox). Ωστόσο, αυτοί οι τελευταίοι, αν και μεγαλώνουν καλά στη σκιά, θέλουν λίγο άμεσο φως (το καλοκαίρι) για να ανθίσουν.

Εναλλακτική λύση εδαφοκάλυψης, αντί του γκαζόν, είναι η Διχόντρα (Dichondra repens). Επίσης και ο Κισσός, εκτός από αναρριχόμενο φυτό, μπορεί να χρησιμοποιηθεί ωραιότατα και ως φυτό εδαφοκάλυψης. Τώρα που έγραψα γι' αναρριχόμενα, μού ήρθε στο μυαλό και το Ρυγχόσπερμο (Rhyncospermum / Trachelospermum jasminoides) - πολύ αρωματικό όταν ανθίζει και αντέχει καλά στη σκιά και σε πολλές "κακουχίες".

Από θάμνους, θα πρότεινα:
- Ράμνο
- Πυξάρι
- Αγγελική
- Βιβούρνο
- Λιγούστρο
(όλα αυτά τα βρίσκεις εύκολα στο εμπόριο, στα φυτώρια).

Αυτά προς το παρόν, αν θες κάτι παραπάνω τα ξαναλέμε.

Φιλικά,
Ιρλανδός

Υ.Γ.: Σε ορισμένα "άγνωστα" φυτά, έγραψα και τη διεθνή επιστημονική τους ονομασία στα λατινικά, ώστε με βάση αυτή να τα αναζητήσεις στο διαδίκτυο (για να τα δεις) και στα εξειδικευμένα μαγαζιά για να τα βρεις, εφ' όσον σού αρέσουν.

irlandos είπε...

@ VAD

Exactly, they are ... spreading
LOL LOL

irlandos είπε...

@ Artanis
Καλησπέρα Artanis.
Η δεύτερη φωτογραφία του post μου δείχνει το Νυχτολούλουδο σε άνθηση. Όπως έγραψα πιο πάνω και στη Σοφία, είναι ένα θαμνώδες φυτό, η επιστημονική ονομασία τού οποίου είναι Cestrum nocturnum. Σε ορισμένα μέρη τής Ελλλάδας, χρησιμοποιούν το ίδιο όνομα για ένα άλλο φυτό (ετήσιο) την Ιπομέα ή Χωνάκι - στα αγγλικά τα λένε συνήθως "Morning glory". Η επιστημονική ονομασία τού γένους αυτού είναι Ipomea *

*όπως έγραψα και στην Pastaflora, η ονομασία στα λατινικά είναι προτιμότερη για την αναζήτηση στο ίντερνετ, καθώς υπάρχουν πολλές τοπικές ονομασίες των φυτών και συχνά δημιουργείται σύγχυση.

Θα σού στείλω το e-mail για τις φωτογραφίες.

Φιλικά,
Ιρλανδός

mahler76 είπε...

καλέ που να ξέρω, εδώ δεν έχω κάν facebook. Ένα παιχνίδι είναι που δεν ξέρω γιατί το παίζουν 80 εκατομμύρια άνθρωποι!!!

So_Far είπε...

Τί ωραίο ! αυτό μόνο έχω να πω.. Ιρλανδέ σε ζηλεύω πολύ.. αυτή την ηρεμία της κηπουρικής .. τέλος πάντων
Εύχομαι ανθισμένους κήπους όλο το έτος

irlandos είπε...

@ mahler76

Καλημέρα.
Ούτε κι εγώ έχω Facebook account.
80 εκατ. άνθρωποι??!!
Τόσοι πολλλοί εικονικοί αγρότες?
(μήπως παίρνουν και εικονικό ΟΓΑ?)



@ So_far
Καλημέρα κι ευχαριστώ για την εξαιρετική ευχή!
Ίσως η ωραιότερη ευχή που άκουσα τα τελευταία χρόνια. Και κυριολεκτικά (ως κηπουρός) και μεταφορικά: "ανθισμένοι κήποι όλο το έτος". Σα να λέμε "έτος ανθόσπαρτον".

Sophia Kollia είπε...

Όχι μπορεί...σίγουρα!!
Με το καλό λοιπόν!
Καλό Σ/Κ.

OZA ROUGE είπε...

σε ζηλευω που μπορεις και ασχολησε με τον κηπο... εγω μια ορχιδεα χαρισα και μου την κατεστρεψαν, μου την εδωσαν πισω, λεει για να τη σωσω αλλα αυτη ειναι τοσο μαραμενη, σχεδον χωρις ελπιδα. Υπαρχει περιπτωσει να διασωθει?
καλο βραδυ!!

Pastaflora είπε...

Είσαι θησαυρός!

irlandos είπε...

@ sofia
Καλά να'μαστε (ή όπως λένε οι Άραβες σε κάτι τέτοιες περιπτώσεις, "ινσαλα")


@ OZA ROUGE
Καλώς ήρθες. Όσο κι αν θέλω να βοηθήσω, νομίζω ότι η ... "τηλεγεωπονική" δεν έχει ακόμα φτάσει στο σημείο ώστε να είναι εφικτό να μπορεί κανείς να απαντήσει σε ένα τέτοιο ερώτημα χωρίς καν να γνωρίζει τίποτα για το ποιο είδος πρόκειται (ή χωρίς τουλάχιστον μία εικόνα). Καταφεύγοντας στη ... "μαντική", θα έλεγα ότι οι συνηθέστεροι λάθος χειρισμοί, που μπορεί να οδηγήσουν μια καλλιεργημένη (σε εσωτερικό χώρο) ορχιδέα στην "κατάρρευση" είναι:
- ξηρή ατμόσφαιρα τού χώρου
- λάθος πότισμα (δηλ. ή περισσότερο απ' ότι χρειάζεται ή λιγότερο απ' ότι χρειάζεται)
- ανεπαρκής φωτισμός
Ωστόσο, έχει σημασία να γνωρίζει κανείς για πιο είδος πρόκειται (π.χ. οι ορχιδέες σιμπίντιουμ θέλουν περισσότερο δροσερό περιβάλλον, δεν αντέχουν μέσα στο σπίτι και δεν έχουν ιδιαίτερα αυξημένες απαιτήσεις σε πότισμα - αντίθετα οι φαλένοψις θέλουν ζεστό περιβάλλον ενώ οι καττλέιες είναι απαιτητικές στο πότισμα.
Γενικά οι ορχιδέες δεν είναι κατάλληλα φυτά για τους αρχάριους κηπουρούς. Πάντως, αυτό που μπορώ να πω με βεβαιότητα στην περίπτωση που περιγράφεις, είναι ότι το να σού επιστρέψουν το φυτό που τους χάρισες "για να το σώσεις" είναι τουλαχιστον απρέπεια!


@ pastaflora
Έχω και μερικές ιδέες για εξωτικά φυτά (για σκιερούς κήπους) για Μπόλιγουντ στάιλ, χα χα. Θα τα πούμε από κοντά στην επόμενη συνάντηση τού Ξεμπλογκαρίσματος.

Φιλικά,
Ιρλανδός

dodo είπε...

Και κηπουρείν και ιστολογείν, καλύτερα: χάρηκα διαβάζοντας τόσο την αρχική ανάρτηση, όσο και τα σχόλια που την ακολούθησαν- και έμαθα και πράγματα που δεν εγνώριζα!

Στο βορεινό/βορειοδυτικό μπαλκόνι μου μετακινώ δύο φορές τον χρόνο τις γλάστρες με τους φίκους, ανάλογα με την πορεία τού ήλιου...

irlandos είπε...

@ dodo
"... από τις δυο διαλέξτε και τις δυο" όπως έλεγε και μια παλιά διαφήμιση! Πάντως, σε λίγες μέρες, το μπλογκ αυτό θα κλείσει.

Οι φίκοι είναι "μπένζαμιν" ή "ελάστικα" (μεγαλόφυλλοι) ?

Φιλικά,
Ιρλανδός