Τρίτη 10 Νοεμβρίου 2009

Halloween in Athens


Ορίστε λοιπόν το post που όλοι περιμένατε με τόση αγωνία (ε καλά, ξέρω, δεν σας είχε κοπεί κι ο ύπνος, αλλά λέμε τώρα) :

Οι φωτογραφίες από τον εορτασμό του Halloween στο σπίτι μας

Αλλά μην βιάζεστε! Σας έχω πρώτα λίγο homework, έτσι για να ενημερωθείτε σχετικά με το θέμα και για να μπείτε στο πνεύμα. Όσοι δεν κρατιέστε (ανυπόμονα πλάσματα, σας βλέπω, μη νομίζετε), προσπεράστε το κείμενο και πηγαίνετε κατευθείαν στις φωτογραφίες.

Λοιπόν που λέτε, το Halloween προέρχεται από τις προχριστιανικές γιορτές των Κελτών για τον ερχομό του χειμώνα και την ανάμνηση των νεκρών και των πνευμάτων γενικότερα (όσοι δεν με πιστεύετε γκουγκλάρετέ το, αμάν πια).

Οι πρόσφατες ρίζες του Halloween βρίσκονται στις ιρλανδικές γιορτές του Samhain (προφέρεται Σωάν) που θα πει "τέλος του καλοκαιριού" και γινόντουσαν στις 31 Οκτωβρίου, μια μέρα πριν την ημέρα των Αγίων Πάντων. Ορισμένοι θεωρούν ότι είναι η σημερινή μετεξέλιξη της Πρωτοχρονιάς των Κελτών, η οποία όμως δεν ήταν απλώς η αρχή του ημερολογίου τους, αλλά μια θρησκευτική/παγανιστική γιορτή επαφής με τον κόσμο των πνευμάτων και το μεταφυσικό στοιχείο γενικότερα. Ήταν η ημέρα - ορόσημο ανάμεσα στο φωτεινό μισό και το σκοτεινό μισό του έτους. Πίστευαν ότι τότε η διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στον κόσμο των ζωντανών και των νεκρών γινόταν πιο δυσδιάκριτη.

Αυτή καθαυτή ηλέξη Halloween είναι σκωτσέζικης προέλευσης και αποτελεί σύντμηση των λέξεων All Hallows Even και σημαίνει την παραμονή της γιορτής των Αγίων Πάντων (All Hallows Day - All Saints Day), η οποία γιορτάζεται την 1η Νοεμβρίου σύμφωνα με το καθολικό ημερολόγιο. Τη γιορτή πιστεύεται ότι την έφεραν στην Αμερική Ιρλανδοί μετανάστες κάπου στα μέσα του 19ου αιώνα ή ίσως και νωρίτερα.

Οι Αμερικανοί έδωσαν στο Halloween το χαρακτηριστικό σημερινό της σύμβολο, δηλαδή τις φωτισμένες κολοκύθες (οι οποίες δεν υπήρχαν στην Ιρλανδία) πάνω στις οποίες υπάρχουν χαραγμένα ανθρώπινα χαρακτηριστικά, συνήθως τρομαχτικά. Επαναλαμβάνω, ότι οι κολοκύθες είναι αμερικάνικο πρόσθετο στη γιορτή, έτσι για να ξέρετε τι είναι αυθεντικό και τι είναι … "κολοκύθια"!

Σήμερα, το Halloween έχει μετεξελιχθεί σε μία "αποκριάτικη" γιορτή μασκαρέματος (με τις μάγισσες, τα φαντάσματα και γενικά τα "τρομακτικά" κοστούμια να κυριαρχούν στη θεματολογία των μεταμφιέσεων) και τα μικρά παιδιά πηγαίνουν από σπίτι σε σπίτι ζητώντας από τους νοικοκύρηδες να τους προσφέρουν κέικ η ζαχαρωτά ειδάλλως θα τους κοροϊδέψουν λέγοντας τη φράση "trick or treat". Θα λέγαμε δηλαδή ότι είναι ένας συνδυασμός που θυμίζει καρναβάλι και κάλαντα (δύο σ’ ένα)

Το Χόλυγουντ δεν θα μπορούσε να βρει καλύτερο υλικό για τις ταινίες τρόμου του: από το ομώνυμο γνωστό θρίλερ του Κάρπεντερ (με πρωταγωνιστές τους Ντόναλντ Πλέζανς και Τζέιμι Λι Κέρτις) ως την πρόσφατη παρωδία Scary Movie.

Αυτά ως προς τα γενικά και πληροφοριακά.

Πάμε τώρα στα δικά μας:

Αν και δεν μου πολυάρεσε η ιδέα (= αρνήθηκα αλλά μειοψήφησα), φέτος αποφασίσαμε να γιορτάσουμε για πρώτη φορά το Halloween στο "Ιρλανδέικο", ως θεματικό παιδικό πάρτυ, με τα όλα του: τις κολοκύθες του, τα μασκαρέματα, την "τρομακτική διακόσμηση" κλπ.
Και ιδού:

Αρχικώς, έπρεπε να φτιαχτεί η κολοκύθα – σήμα κατατεθέν.

_


Και δεν αρκεστήκαμε σε μία:


(μερικές μάλιστα, μύριζαν έντονα πεπόνι ...)

Και να η διαδικασία της κατασκευής, βημα προς βήμα


… και το αποτέλεσμα


Επίσης, διακοσμήσαμε και το σπίτι


με διάφορα "αυθεντικά" (ναν' καλά το διαδίκτυο)
και χειροποίητα στολίδια

εδώ το "Ιρλανδάκι" μεταμφιεσμένο σε μαγο-σκελετό

(ουφ, αφού αυτό ήθελε, νταξ?)

δίπλα στις κολοκύθες

(οι φωτογραφίες στον τοίχο, είναι από τις παλιές και ένδοξες δουλειές του "Ιρλανδού"

σνιφ, συγκινήθηκα)

Ακόμα και η είσοδος του "Ιρλανδέικου",

στο πνεύμα της ημέρας

(μπα, νύχτα ήτανε)

διακοσμημένη με ένα φαντασματάκι

φτιαγμένο από ένα μπαλόνι και κομμένες πλαστικές σακούλες


Η "κυρία Ιρλανδού" έφτιαξε "τρομακτικά μπισκοτάκια-αράχνες"
(νοστιμότατες, σας διαβεβαιώ)



και έγινε ένα καταπληκτικό πάρτυ !!

... Άντε και του χρόνου !!

(που δεν το βλέπω δηλαδή, αλλά λέμε τώρα)

Φιλικά,

Ιρλανδός

9 σχόλια:

wilma είπε...

Βρε τι ωραία πράγματα είναι αυτά! πολύ μου άρεσε! κάθε χρόνο θέλω κι εγώ να κάνω τέτοιο στολισμό (χωρίς το πάρτι) αλλά βαριέμαι που ζω. Τα μπισκότα φαίνονται φανταστικά.
Απορία γιατί το καλοκαίρι το προφέρουν σωάν και όχι σωμάν (γιατί τρώνε το μ)?
Ξέρω ξέρω αγαπητέ μου ιρλανδέ από όλο το ποστ εγώ αυτή την απορία είχα. τι να πεις?
ΥΓ έχει σχέση με τους σαμάνους ως ρίζα? επειδή κι αυτοί είχαν κάτι πάρε δώσε με πνεύματα. (το ξέρω το @#$ τελείως)

δεσποιναριον είπε...

Καλα, τοσα χρονια στο αμερικα ποτε δεν εκανα τετοιο παρτυ. Η αληθεια ειναι οτι παντα με αγχωνε το Χαλοουην γιατι επρεπε να βρω τρεις στολες για να πανε τα πιτσιρικια στα παρτυ και στο τρικ ορ τρητ. Επισης βλεπω καθε τοπικη γιορτη να εξαπλωνεται σε ολο τον κοσμο και να γινεται παγκοσμια κι αυτο μου παιρνει κατι απο το φολκ καθε τοπου. Δηλαδη σε λιγο θα γιορταζουμε και το Κουανζα! Τα Ιρλανδακια και οι φιλοι τους φαινονται ομως χαρουμενα και περηφανα για την καταγωγη τους. Μπραβο στην χρυσοχερα κυρια Ιρλανδου με τα φιν φον μπισκοτινια της! Και του χρονου!

katrine είπε...

Φαντάζομαι τη χαρά της προετοιμασίας!!! Οι κολοκύθες , ο στολισμός! Τα παιδιά θα ξετρελάθηκαν!!Στολές και μπισκοτίνια super!! Και του χρόνου:))

Καλησπέρα στην Ιρλανδο-οικογένεια

mahler76 είπε...

τέλειο όμως!!!!

aKanonisti είπε...

Με το εσωτερικό της κολοκύθας...
κάνατε καμία μιαμ μιαμ ελληνική κολοκυθόπιτα????

Ή απαγορεύεται??????

:-))))

Artanis είπε...

ΠΟλύ ωραία...Κι εδώ το γιόρτασαν κάποιοι, με τα γνωστά ΝΖηλανδικά έκτροπα : ποτό, φασαρίες, κλπ...
Εμείς πάλι, καμιά σχέση :)
Σε φιλώ, καλό Σ/Κ να έχεις...

OINOPION είπε...

Ιρλανδέ γεια σου και χαρά σου. Τί ωραία και ασυνήθιστα πράγματα είναι αυτά; Αναρωτιέμαι αν είμαστε στην Ελλάδα ή στη Νέα Αγγλία! Πάντα τέτοια (τουλάχιστον).

elf είπε...

Μου τα είχε μεταφέρει αναλυτικά η Βίλμα τα της προέλευσης της γιορτής και το 'χω πει σ' όλον τον κόσμο. Δεν προλαβάινω τίποτα αυτές τις μέρες και μόλις σήμερα είδα και τις φωτος: συγχαρητήρια!!! Πρέπει να ήταν φανταστικό πάρτι. Το ιρλανδάκι είναι πολύ τυχερό που έχει τέτοιους γονείς. Άντε, όντως, και του χρόνου! Και να μας καλέσετε κι εμάς παρακαλώ, το σπίτι σας διακοσμημένο έτσι θα ήταν ο παράδεισος του γιου μου!

irlandos είπε...

@ wilma
Έτσι είναι τα ιρλανδικά, αγαπητή wilma: φαγανά. Τρώνε σύμφωνα, φωνίεντα κλπ - γενικώς τρώνε πολύ. Απορώ πως δεν έχουν αποκτήσει μεγαλύτερη ... βαρύτητα ως γλώσσα,
χε χε


@ δεσποινάριον
Τα "Ιρλανδάκια" είναι ... μόνον ένα. Τα άλλα είναι ελληνάκια.
Αα ναι και ένα πολωνάκι.
Και αμάν πια (εσύ κι η Wilma) με τα μπισκότα της κυρίας Ιρλανδού - δηλαδή εγώ τίποτα δεν έκανα? LOL


@ Katrine
H προετοιμασία είχε πολύ χαρά αλλά και λιγάκι άγχος - όμως τέλος καλό, όλα καλά!


@ Mahler76
Ω ναι!!


@ Ακανόνιστη
Μπα, πού τέτοια τύχη.
Βλέπεις το συγκεκριμένο φαγητό δεν αρέσει σε κανέναν άλλο εκτός από εμένα. Τι να πεις, "περί ορέξεως, κολοκυθόπιτα", LOL


@ Artanis
Εμείς εδώ πάλι, χωρίς έκτροπα.
Τίποτα, ούτε καν χαρτιά στο πάτωμα λέμε!!
φιλιά


@ elf
Μήπως τελικά θα πρέπει να δίνω ποσοστά στη wilma για την διαφήμιση που μου κάνει ??


@ Οinopion (ή μήπως oinopion - oinopion, όπως λέμε Caretta caretta) ?
Επιτέλους, το' φτιαξες το μπλογκ!!
Καλορίζικο !
Και να διαβάζεις τα posts πριν σχολιάσεις: Όχι και Νέα Αγγλία, κέλτικο είναι το έθιμο τα' παμε (αύριο με τον κηδεμόνα σου)



Φιλικά,
Ιρλανδός