Παρασκευή 9 Ιανουαρίου 2009

Λεωφορείον "Ο Άθεος"

Στην Ελλάδα η είδηση αυτή πέρασε σχεδόν απαρατήρητη, καθώς δημοσιεύτηκε μόνο στην «Καθημερινή» (μετάφραση άρθρου από τον «Guardian») και αναδημοσιεύτηκε στη «LIFO»: Στις 6 Ιανουαρίου (σας θυμίζω: ανήμερα των Φώτων σε εμάς), ξεκίνησε στη Βρετανία μια εκστρατεία με στόχο την δημοσιοποίηση (και αποενοχοποίηση) της αθεΐας και –κυρίως– την ελεύθερη έκφρασή της.



Συνολικά, 800 λεωφορεία μεταφέρουν το μήνυμα «There's probably no God. Now stop worrying and enjoy your life». Τα 200 από αυτά τα λεωφορεία εξυπηρετούν τέσσερα δρομολόγια της ευρύτερης περιοχής του Λονδίνου, ενώ τα υπόλοιπα θα κυκλοφορούν στο Μάντσεστερ, στο Μπέρμινγχαμ, στη Γλασκόβη, στο Εδιμβούργο, στο Γιορκ, στο Λήντς, καθώς και σε ορισμένες άλλες μικρότερες πόλεις της Βρετανίας. Επίσης, Παρόμοια μηνύματα θα αναρτηθούν σε διάφορα σημεία του London Underground, δηλαδή του «Μετρό» του Λονδίνου, καθώς και σε δύο γιγαντοοθόνες στην έξοδο του σταθμού της Οξφορντ Στριτ.


Η τηλεοπτική συγγραφέας Ariane Sherine, η οποία ενεπνεύσθη την εκστρατεία, κατά την έναρξή της στο Λονδίνο, ανέφερε: «Σήμερα είναι μία σημαντική ημέρα για την ελευθερία του λόγου στη Βρετανία. Χαίρομαι πολύ που ζούμε σε μία χώρα όπου ο καθένας μας έχει την ελευθερία να πιστεύει σε ό,τι ακριβώς θέλει». Και συνέχισε χαριτολογώντας: «Περιμένεις χρόνια να έρθει το λεωφορείο του αθεϊσμού και ξαφνικά έρχονται και τα 800 μαζί. Ελπίζω ότι θα φωτίσουν τις ημέρες μας και θα κάνουν τον κόσμο να χαμογελάσει καθώς πηγαίνει για δουλειά κάθε πρωί».


Η ίδια είχε προτείνει την ιδέα της αθεϊστικής εκστρατείας στη στήλη της εφημερίδας Guardian «Comment is Free» επισημαίνοντας ότι θα αποτελέσει μια ευπρόσδεκτη εναλλακτική λύση στα διάφορα θρησκευτικά μηνύματα. Ανέφερε μάλιστα ότι το έναυσμα που της έδωσε την ιδέα της εκστρατείας αυτής ήταν μία θρησκευτικού περιεχομένου διαφήμιση που είδε πάνω σε ένα λεωφορείο πριν λίγους μήνες, η οποία παρέπεμπε σε ιστοσελίδα όπου το μήνυμα προς το κοινό ήταν ότι εκείνους που δεν πιστεύουν τους περιμένει η κόλαση!



Την ιδέα της Ariane Sherine, την ενστερνίστηκε η British Humanist Association, η οποία ξεκίνησε την προσπάθεια για τη συγκέντρωση ενός ποσού περίπου 5.000 λιρών, για τις πρώτες ανάγκες μια τέτοιας διαφημιστικής εκστρατείας. Ωστόσο, η προσπάθειά τους είχε τεράστια απήχηση, με αποτέλεσμα να συγκεντρωθούν περισσότερες από 140.000 λίρες, εκ των οποίων μάλιστα τις 5.500 τις προσέφερε ο καθηγητής Richard Dawkins, συγγραφέας του βιβλίου «The God Delusion».


Οι οργανωτές της εκστρατείας, αποφεύγοντας συνειδητά να γίνουν δογματικοί, κατέληξαν στο απλό αλλά ξεκάθαρο σύνθημα «There's probably no God. So stop worrying and enjoy your life», τονίζοντας με τη λέξη «probably» τη διαφοροποίησή τους από το στοιχείο της απόλυτης βεβαιότητας που κυριαρχεί στις διάφορες θρησκείες.


Σχόλιο 1: Αχ, πόσο «μακριά» είναι η Βρετανία!


Σχόλιο 2: Έχω έναν ακόμα καλό λόγο να θέλω να πάω στο Λονδίνο, μέσα στις επόμενες μέρες!



Update: Στο "Ε" της σημερινής Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας (11/1/09) υπάρχει ένα πολύ ενδιαφέρον αφιέρωμα στον Αθεϊσμό στην Ελλάδα, με ιδιαίτερη αναφορά σε Έλληνες άθεους, καθώς και αναφορά στο μπλογκ atheoi.org. Μια πραγματική όαση τόλμης και ελευθερίας του λόγου, μέσα στη γενικότερη θρησκοληψία και θεοκρατία που δυστυχώς κυριαρχούν στην ελληνική πραγματικότητα! Αν κι εσείς - όπως κι εγώ - ενδιαφέρεστε για το θέμα, αγοράστε αυτό το τεύχος της Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας. Στη ίδια εφημερίδα θα βρείτε, στις τελευταίες σελίδες της, και ένα άρθρο για τα ... λεωφορεία της αθεΐας.

32 σχόλια:

irlandos είπε...

Ξέχασα -μες στη βιασύνη μου- να επισυνάψω τις αναφορές/παραπομπές στην Καθημερινή

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_world_2_08/01/2009_298426


καθώς και στο σχετικό άρθρο των Τimes


http://www.timesonline.co.uk/tol/comment/faith/article5459138.ece

Χουλκ είπε...

Πολύ έξυπνο, εφόσον αποτελεί 'αντίβαρο' σε θρησκευτικά / προσηλυτιστικά μηνύματα.
Προσωπικά, πάντως, και θεωρώντας ότι οι μεταφυσικές ανησυχίες είναι αυστηρά προσωπική υπόθεση του καθενός και συνδέονται με διάφορετικές πτυχές της προσωπικότητας, ψυχοσύνθεσης, ιδιοσυγκρασίας,παιδείας και βιωμάτων του, θα προτιμούσα η υπόθεση 'θεός-θρησκεία' να έμπαινε στη άκρη και να βλέπαμε μηνύματα τύπου :
-Life's too short. Stop worrying and enjoy it.
-Εδω είναι ο παράδεισος κι η κόλαση εδω
-Ζήσε τη κάθε σου στιγμή σα να'ναι η τελευταία
-carpe diem
και τέλος :
- Time waits for no man. Yesterday is history. Tomorrow is a mystery. Today is a gift. That's why it is called the present.

Ra Ma είπε...

Το άκουσα στο ραδιόφωνο, πως ένιωσαν λίγο άβολα οι Βρετανοί τις γιορτινές μέρες.
Εγώ δεν το καταλαβαίνω! Αν γεμίσει ο τόπος με λεωφορεία που λένε "η αλήθεια είναι μια, Ιησούς Χριστός", "Βούδας, η σωστή φιλοσοφία", "ο Αλλάχ είναι μεγάλος", "Marconis, η αποκάλυψη, ανοίξαμε και σας περιμένουμε", λύνει κανένα πρόβλημα? Μήπως δημιουργήσει φανατισμό?
Και γιατί είναι σημαντική μέρα για την ελευθερία του λόγου, υπήρχε πριν πρόβλημα? Ως αστείο η κίνηση μου φαίνεται μια χαρά. Δεν ξέρω...

Καλό μεσημέρι!!!

δεσποιναριον είπε...

Φαντασου τωρα, φαντασου λεμε να κολλησει καποιος μια τετοια διαφημηση στο πλαϊ του τρολλεϋ Κολιατσου - Παγκρατι! Αυτοματα ολα τα κοινωνικοπολιτικα προβληματα θα παραμεριστουν και θα ουρλιαζουν στα παραθυρα για απαραδεκτες καταστασεις. Ασχετα αν η αληθεια εινι οτι οταν εστιαζουμε στον ανθρωπο μπορουμε να κανουμε.. θαυματα. Καλημερα Ιρλανδε.

irlandos είπε...

@ Χουλκ

Ως "αντίβαρο" όπως λες, δεν είναι μόνον έξυπνο αλλά και πολύ ωφέλιμο, καθώς ισορροπεί τα πανταχόθεν θρησκευτικά μηνύματα.

Συμφωνώ ότι οι μεταφυσικές ανησυχίες είναι προσωπικό θέμα, όμως το δικαίωμα (ως δικαίωμα και μόνον) της έκφρασης της πίστης ή της άρνησης αυτής, είναι εντελώς διαφορετικό θέμα.

Εννοώ ότι -στην προκειμένη περίπτωση- η έκφραση της αθεΐας είναι ένα δικαίωμα που απέχει πολύ από το να είναι δεδομένο, τόσο στην Αγγλία όσο και σε άλλες προοδευτικές κοινωνίες της Ευρώπης. Για την Ελλάδα, ούτε συζήτηση (στην ίδία κατηγορία είναι και η Ιρλανδία !).

Αντίστοιχα, η συμβολή της συγκεκριμένης εκστρατείας στην αποενοχοποίηση της αθεΐας, δεν είναι καθόλου αμελητέα.

Όσο για τα συνθήματα που προτείνεις, καλά ακούγονται. Όμως να ξέρεις το δεύτερο το έχει ήδη κατοχυρώσει η Βίκυ Μοσχολιού, ενώ με το τελευταίο μου βγαίνεις ... "από τα αριστερά" !!

Φιλικά,
Ιρλανδός

mahler76 είπε...

λες και όλα της τα προβλήματα τα έχει λύσει η Αγγλία και το μόνο που έμενε ήταν αυτό. Sorry αλλά νομίζω πως κάτι τέτοιες κινήσεις είναι απλά πυροτεχνήματα για εντυπωσιασμό των ιθαγενών.

ΦΥΡΔΗΝ-ΜΙΓΔΗΝ είπε...

«There's probably no God."
Θα συμφωνήσω.
Διότι αν υπήρχε, δε θα συνέβαιναν τόσα τρελά που παρά την υποτιθέμενη εξέλιξη του ανθρώπινου είδους, εξακολουθούν ανά τους αιώνες να συμβαίνουν.

Το δεύτερο σκέλος είναι διφορούμενο.
Enjoy.... αλλά πώς;
Χωρίς μέτρο;
Μήπως υπό την απουσία ηθικών κανόνων και φραγμών, το ανθρώπινο γένος επανέλθει στη ζωώδη κατάσταση από την οποία και προήλθε....

Παν μετρον άριστον, λοιπόν.
΄Ηταν πολύ σοφοί οι αρχαίοι μας πρόγονοι.

Φιλί και Γλαρένιες αγκαλιές

irlandos είπε...

@ Marconi

Συγγνώμη για την αργοπορημένη απάντηση, ένεκα της βραδυνής "Σαββατιάτικης εξόδου".

Λυπάμαι, αλλά δεν μπορώ να θεωρήσω ως αστείο μια κίνηση που στοχεύει στη δημοσιοποίηση και ελεύθερη έκφραση της αθεΐας. Υπήρχε και υπάρχει πρόβλημα στην Αγγλία, φυσικά πολύ μικρότερο απ' ότι σε άλλες χώρες, αλλά σίγουρα υπάρχει!

Σε ολόκληρο τον κόσμο ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑ και μάλιστα το έχω βιώσει και προσωπικά, στην Ελλάδα και όχι μόνον.

Οι διαφορετικές θρησκείες έχουν βρει νέους τρόπους προσηλυτισμού και έχουν "βήμα" στα ΜΜΕ. Η θρησκευτική ενοχοποίηση πολλών πτυχών της προσωπικής ζωής επανέρχεται στο προσκήνιο με την αύξηση του μουσουλμανικού στοιχείου στη Βρετανία, ενώ σε πολλές Ευρωπαϊκές χώρες παρατηρείται αναβίωση ενός χριστιανικού φονταμενταλισμού.

Πολλοί αγνωστικιστές ή και άθεοι, νιώθουν ενοχές και αισθάνονται την πίεση του θρησκευτικού φόβου.

Η αθεΐα είναι ανίσχυρη και είναι πολλά τα περιστατικά μεροληπτικών διακρίσεων εις βάρος των άθεων. Και οι άθεοι δεν έχουν "συνδικαλιστικό/συντεχνιακό" φορέα που να τους βοηθήσει, όπως έχουν οι πιστοί των διαφόρων θρησκειών και δογμάτων.

Η αθεΐα αποτελεί ιδεολογική τοποθέτηση, η οποία θα έπρεπε να θεωρείται ισότιμη με τις διάφορες άλλες θρησκευτικές αντιλήψεις. Και θεωρώ ότι είναι εξαιρετικά παράδοξο το γεγονός ότι ενάντια στην αθεΐα, ενώνονται πολλοί εκφραστές διαφορετικών και αλληλοαναιρούμενων θρησκευτικών πεποιθήσεων.

Ο "τόπος" έχει ήδη γεμίσει από τον φανατισμό των συνθημάτων των διαφόρων θρησκειών. Η συγκεκρημένη εκστρατεία, μάλλον κάνει τους ανθρώπους να σκεφτούν ίσως και να αμφιβάλουν. Και αυτό, μόνο φανατισμό δεν δημιουργεί.

Φιλικά,
Ιρλανδός

irlandos είπε...

@ δεσποινάριον

Καλά, ένα τέτοιο φανταστικό τρόλλεϋ ούτε 100 μέτρα δεν θα προλάβαινε να κάνει στην Αθήνα.
Και σίγουρα δεν θα έφτανε ποτέ στο Παγκράτι...

Θα το σταμάταγε η κυρία Λουκά και οι διάφοροι χριστιανοταλιμπάν ομοϊδεάτες της (ρασοφόροι και μή).

Κι όσο για τα τηλεοπτικά παράθυρα, θα ανασταινόταν ο Χριστόδουλος !!!

irlandos είπε...

@ mahler76

Διαφωνώ με την άποψη ότι πρόκειται για "πυροτέχνημα εντυπωσιασμού των ιθαγενών"



@ Γλαρένια

Κι εμένα μου φαίνεται λίγο περίεργο το δεύτερο σκέλος του συνθήματος. Νομίζω όμως ότι μάλλον συνδέεται με την προσπάθεια απενοχοποίησης της αθεΐας.

Όσο για τον κίνδυνο να "επανέλθουμε στη ζωώδη κατάσταση": Όπως έγραψες κι εσύ στην αρχή του σχολίου σου, οι βαρβαρότητες που συνέβαιναν και συμβαίνουν μέσα στους αιώνες της ανθρώπινης ιστορίας δείχνουν πόσο λίγο έχουμε απομακρυνθεί από αυτήν τη "ζωώδη κατάσταση".

Φιλικά,
Ιρλανδός

nikiplos είπε...

όχι μόνο "μακριά" απλώς... έτη φωτός...
Στην Ελλάδα η εκκλησία κυβερνάει μέσα στο κράτος μέσα από ένα πολυπλόκαμο κανάλι διαπλοκής, που εμφανίζεται εκεί που δεν το περιμένεις.

Δεν είναι λοιπόν μόνο η έλλειψη δυνατότητας των αθέων να εκφράσουν την άποψή τους. Είναι και ο σχεδόν βέβαιος κατοπινός αποκλεισμός τους από οποιαδήποτε ευκαιρία.

Sophia Kollia είπε...

Ιρλανδέ,
μετά το ταξίδι μου στην Αγγλία το καλοκαίρι, καταλαβαίνω απόλυτα την ανάγκη μιας τέτοιας κίνησης. Οχι μόνο, έχουν να συνταιριάξουν τον Χριστιανισμό με τους Μουσουλμάνους, αλλά και την αναβίωση αρχαίων θρησκειών..Είναι ανησυχητικό το φαινόμενο και εγώ αν και χριστιανή και μάλιστα πιστη, είμαι της άποψης να αφήνουμε τον καθένα ήσυχο. Άλλωστε, αν πάει κάποιος στο κέντρο του Πεκίνου, θα καταλάβει πόσο χαζό είναι να πιστεύει ότι μόνο αυτός κρατά το κλειδί της γνώσης. Δεν έχω πάει, αλλά έγω μεγάλη φαντασία!!
καλή βδομάδα

irlandos είπε...

@ nikiplos

Αγαπητέ μου φίλε Νικιπλε χαίρομαι πολύ που τα ξαναλέμε! Όπως τα λες, η εκκλησία κυβερνάει σε πολλούς τομείς της ελληνικής ζωής, ιδίως στον πολιτικό βίο. Το σκάνδαλο του Βατοπαιδίου, απλώς ανέδειξε μία μόνον πτυχή της διαπλοκής αυτής.

Οι άθειοι στην Ελλάδα βρίσκονται, σε πολλές περιπτώσεις, υπό διωγμό. σε ορισμένους επαγγελματικούς κλάδους (εκπαίδευση, εθνική άμυνα κλπ), η αθεΐα είναι λόγος απομόνωσης ή και αποπομπής.

Πριν από τρία χρόνια, αν δεν με απατά η μνήμη μου, ένας αξιωματικός του πολεμικού ναυτικού που είχε τολμήσει να διακηρύξει ανοιχτά τα αθεϊστικά του πιστεύω, κινδύνεψε να θεωρηθεί ως ανίκανος να υπηρετήσει στις ένοπλες δυνάμεις, καθώς η αθεΐα του ... "θα δρούσε ανασταλτικά στην ικανότητά του να υπερασπιστεί την πατρίδα του" !!!

Fegia είπε...

Καλή χρονιά φίλε, με μια μικρή καθυστέρηση που δεν αφαιρεί τίποτε από τη γνησιότητα και την ειλικρίνεια της ευχής μου.
Πρώτη φορά άκουσα τη σχετική είδηση από τον τοπικό (Θεσσαλονίκης) ΡΣ 9.58 (Τέχνης και λόγου). Τη βρήκα πολύ ενδιαφέρουσα και την έψαξα...
Σήμερα είδα στην Ελευθεροτυπία τα σχετικά ρεπορταζ από Αγγλία και Ισπανία.
Ενδιαφέροντα! όπως και οι απόψεις που παρουσιάζονται από 5 συμπατριώτες μας στο "Ε" της εφημερίδας.
Κράτησα την άποψη μιας εξ' αυτών.
"Το βρίσκω παράλογο (σαν άθεη) να πρέπει να προσδιοριστώ αρνητικά απέναντι σε κάτι", όπως και μια δεύτερη θέση ότι "οι πιστοί μιας θρησκείας είναι αυτόματα άθεοι ως προς τις άλλες θρησκείες".

Καλό βράδυ

irlandos είπε...

@ sofia

Αγαπητή Σοφία, είναι ξεκάθαρη και απολύτως σεβαστή η άποψή σου. Αυτό που γράφεις, δηλαδή ότι ανεξάρτητα από τα πιστεύω μας πρέπει "να αφήνουμε τον καθένα ήσυχο", είναι το θεμελιώδες δικαίωμα της ανεξιθρησκίας.

Και ότι ισχύει για την ελευθερία των πιστών των διαφόρων θρησκειών, θα πρέπει να ισχύει και για τους άθεους. Το δε κράτος θα πρέπει να είναι εντελώς ανεξάρτητο και απολύτως διαχωρισμένο από οποιαδήποτε θρησκεία.

Τέλος, όσον αφορά στο ... Πεκίνο, εύχομαι να μπορέσεις κάποτε να πας και την ίδια ευχή κάνω και για τον ευατό μου.

Να' σαι πάντα καλά
και πάλι χρόνια πολλά στο μπλογκ σου,

Φιλικά,
Ιρλανδός

irlandos είπε...

@ fegia

Αυτό το τελευταίο, ότι δηλαδή "οι πιστοί μιας θρησκείας είναι αυτόματα άθεοι ως προς τις άλλες θρησκείες" που έχει πει ο Richard Dawkins, είναι πολύ σωστό.

Δυστυχώς στην Ελλάδα (και σε πολλές άλλες χώρες είναι η αλήθεια) ένας άθεος αντιμετωπίζεται με καχυποψία και επιφύλαξη. Θεωρείται - λανθασμένα - αυτομάτως ως αμοραλιστής, ως ένα άτομο χωρίς κώδικα αξιών. Επίσης, υπάρχει η άποψη ότι οι άθεοι προσπαθούν να πλήξουν την ορθοδοξία κλπ κλπ.

Γι' αυτό και ήταν σημαντική η ανάδειξη του θέματος, μέσω της παρουσίασης κάποιων Ελλήνων άθεων στο σχετικό αφιέρωμα του "Ε".

wilma είπε...

Άρχισα τη σκέψη μου από τη φράση σου σχετικά με το ότι είναι παράδοξο οι πιστοί διαφορετικών θρησκειών να συνασπίζονται ενάντια των άθεων. Δεν είναι παράδοξο, λογικό είναι, αφού οι άθεοι καταργούν γενικά το Θεό. Πλέον το ζήτημα δεν είναι στο ότι ποιος είναι ο καλύτερος θεός, αλλά στο ότι δεν υπάρχει. άρα δεν υπάρχει και θέμα συζήτησης ή επικράτησης.
Τώρα όσον αφορά στην κίνηση των Βρετανών με προβληματίζει το εξής: Για ποιο λόγο γίνεται? για να δώσει ένα βήμα στους άθεους? Αμφιβάλλω. Δεν ξέρω αν έχουν τέτοιες ευαισθησίες οι κυβερνήσεις. ΠΙστεύω ότι όπως τόσα χρόνια εξυπηρετούσε κάποια συμφέρονται η ύπαρξη θρησκειών, προφανώς τώρα εξυπηρετεί κάποια άλλα η κατάργησή τους. Η κίνηση μπορεί ως ένα βαθμό να περνά ένα δημοκρατικότατο μήνυμα: το δικαίωμα στην πίστη για μη ύπαρξη θεού, αλλά νομίζω ότι πλέον είμαι πολύ καχύποπτη σε "Βρετανούς" και δώρα φέροντες. Χαιρετίζω μαζί σου την κίνηση αλλά περιμένω να δω πως θα "εξαργυρωθεί" αυτή η ενέργεια.

Τέλος να σου πω ότι το κείμενο σου ήταν πραγματικά "μάννα εξ ουρανού" όσον αφορά στο να προβληματιστούμε με κάτι λιγότερο εκρηκτικό. ...ή μήπως όχι? (τώρα που το ξανασκέφτομαι)

aKanonisti είπε...

Φοβερά πρωτοπορειακή καμπάνια...
Δίνει τροφή στην φαντασία....
Χαχαχαχαχαχαχα

Αν γινόταν εδω...
θα είχαμε ορισμένα από τα παρακάτω...

1) Ψωμιάδης Ανθιμος.. θα καίγανε τα λεωφορεία....
2)Οι Πασόκοι θα διορθώναν..
Δεν Υπάρχει Κυβέρνηση....
3) Το ΚΚΕ θα συμπλήρωνε...
Δεν υπάρχει θεός αλλά υπάρχει το Κομμα...

Χαχαχαχαχαχαχαχαχαχα

Είναι φοβερή η Βρετανία....
:-)))

apos είπε...

ay ay ay querido irlandes. Με πρόλαβε η ακανόνιστη: αν γινόταν εδώ αυτή η καμπάνια, σε λιγότερο από ένα 24ωρο θα είχε κατέβει.
Ειλικρινά δεν θέλω ούτε να το σκέφτομαι...
(αυτά μου κάνουν οι Βρετανοί και δεν μπορώ -ως Αργεντινός- να τους σιχαίνομαι! χε χε)

Διαγόρας ο Μήλιος είπε...

Γειά σου Ιρλανδέ! (Το "shift+Γ" το πίεσα με το δεξί χέρι!) Χαιρετώ και τους συνδαιτημόνες, τους περισσότερους από τους οποίους συναντώ για πρώτη φορά.

Για την εκστρατεία αυτή έγραψε κι ο Ροΐδης στις 8 του μηνός.

Επίσης συζητήθηκε εκτός θέματος και στο δικό μου το ιστολόγιο, και το θεούσιο resident troll του ιστολογίου μου μας αποκάλυψε τον λόγο για τον οποίο μία τέτοια εκστρατεία δεν θα ήταν ιδιαίτερα επιτυχής σε μία χώρα σαν την Ελλάδα: θα πλακώνανε οι θεούσιοι και θα μουντζούρωναν όλα τα λεωφορεία με μαύρη μπογιά, όπως έκαναν στη δεκαετία του '80 με τις διαφημίσεις των bodyline.

Όσο για τον αξιωματικό του πολεμικού ναυτικού στον οποίο αναφέρθηκες ονομάζεται Αντώνης Αντωνιάδης και τον έχουμε συζητήσει εδώ.

Wilma, η εκστρατεία δεν ήταν μία ευγενική προσφορά της Βρετανικής κυβέρνησης, έγινε με έσοδα από εθελοντικές εισφορές.

βιολιστης στη στεγη είπε...

Εξυπνο και πρωτοποριακό για τη Βρεταννία.
Καθόλου αποτελεσματικό για την Ελλάδα, φοβάμαι...
Ισως...
Στον επόμενο αιώνα...
Καλή χρονιά Ιρλανδέ μου!

Valisia είπε...

Νομίζω πως ο καθένας μπορεί να πιστεύει σε όποιο Θεό θέλει ή να μην πιστεύει σε κανέναν χωρίς ενδοιασμούς.Παρόλα αυτά δεν έχω δει ποτέ διαφημίσεις ούτε για τον Ινδουισμό,ούτε για τον Βουδισμό,ούτε για τον Χριστιανισμό.
Κάποιες αιρέσεις το κάνανε ενίοτε.
Άθεοι υπήρχαν πάντα.There's nothing new about it.Και γι'αυτό τον λόγο πιστεύω πως η διαφήμιση είναι περιττή.

irlandos είπε...

Καταρχήν να ζητήσω συγγνώμη για την μεγάλη καθυστέρηση με την οποία απαντώ στα σχόλιά σας. Οι πιο παλιοί φίλοι αυτού του μπλογκ γνωρίζουν ότι δεν είμαι αγενής, απλώς κατά καιρούς περνάω κάποιες φάσεις εργασιομανίας (καλοήθους, σας διαβεβαιώ). Ελπίζω και οι καινούργιοι φίλοι να δείξουν κι αυτοί την ανάλογη κατανόηση.

Φιλικά,
Ιρλανδός

irlandos είπε...

@ Wilma

Δεν θα συμφωνήσω με το επιχείρημά σου κατά της "παραδοξότητας" των θρησκευτικών συνασπισμών κατά της αθεΐας. Το επιχείρημα αυτό θα ευσταθούσε μόνον στην περίπτωση των τριών μονοθεϊστικών θρησκειών. Στις άλλες περιπτώσεις όμως, κάθε "συμμαχικό" μέτωπο είναι παράδοξο, διότι οι απαντήσεις των "πιστών" αλληλοακυρώνονται.

Ή αλλιώς, με ... μαθηματικούς όρους, αν το ερώτημα της πίστης κληθούν να το απαντήσουν ένας μουσουλμάνος, ένας ινδουϊστής και ένας άθεος, οι απαντήσεις θα είναι:
α) Υπάρχει ένας και μοναδικός θεός,
β) Υπάρχουν καμιά δεκαριά θεοί (ο Βράχμα, ο Βισνού, ο Σίβα, η Σαρασβάτη, η Λάκσμι, η Παρβάτι, ο Κρίσνα, η Κάλι, ο Χάνουμαν, ο Γκανέσα) και 6-8 άλλες θεότητες,
γ) Δεν υπάρχει θεός.
Δηλαδή οι απαντήσεις θα ήταν 1, 15 και 0. Πώς είναι δυνατόν να συμφωνήσουν οι δύο πρώτοι ότι και οι δύο απαντήσεις τους είναι οι σωστές, ενώ η τρίτη απάντηση είναι οπωσδήποτε λάθος ?
Μου φαίνεται λοιπόν παράδοξο να συμφωνούν όλοι, μονοθεϊστές, πολυθεϊστές, ανιμιστές κλπ και να συμμαχούν ενατίον των άθεων.
Ή αλλιώς, όπως διαπιστώνει ο Richard Dawkins, "για τους πιστούς μιας θρησκείας, οι οπαδοί μιας άλλης είναι τόσο άπιστοι όσο και ένας άθεος".

Ως προς τον φορέα που οργανώνει την εκστρατεία αυτή: Προσοχή, δεν είναι η κυβέρνηση αλλά μία μη κυβερνητική οργάνωση, η British Humanist Association.

irlandos είπε...

Υ.Γ.

Αυτό το ... "μάννα εξ ουρανού", αν και άκρως Βιβλικό (χα χα χα), το εκλαμβάνω ως φιλοφρόνηση!

irlandos είπε...

@ Ακανόνιστη

Καλά τα λες, αγαπητή "Ακανόνιστη". Μόνο που στην περίπτωση 3, υπάρχει η υποπερίπτωση 3α): Η Λιάνα Κανέλη θα έλεγε ότι υπάρχει και θεός και κόμμα !!



@ Apos

Να' σαι καλά αγαπητέ Apos.
Για να παραφράσω τον Οβελίξ: "Είναι ... καλοί αυτοί οι Βρετανοί" !




@ Διαγόρας ο Μήλιος

Καλώς ορίσατε αγαπητέ Διαγόρα.
Και ... με το δεξί (χα χα)!!
Ευχαριστώ για τα λινκς.
Θα τα λέμε.

Φιλικά,
Ιρλανδός

irlandos είπε...

@ Βιολίστρια

Συμφωνώ ότι είμαστε ακόμα πολλά χρόνια πίσω από τη χρονική στιγμή που κάτι τέτοιο θα μπορούσε να είναι πραγματοποιήσιμο. Και ίσως ακριβώς αυτό είναι που καθιστά πιο αναγκαία μια τέτοια εκστρατεία.
Εύχομαι πάντως να μην χρειαστεί να περιμένουμε τον επόμενο αιώνα.



@ Valisia

Τα πράγματα θα έπρεπε να είναι όπως τα παρουσιάζεις. Έτσι απλά, απόλυτη ελευθερία θρησκευτικών πεποιθήσεων και ελευθεριών.

Όμως δυστυχώς αυτό δεν ισχύει σήμερα. Ούτε στην Αγγλία, ούτε (πολύ περισσότερο) στην Ελλάδα ή στην Ιρλανδία.

Η επικρατούσα θρησκεία (και η εκκλησία που την εκπροσωπεί) έχει καθοριστικό ρόλο και περιορίζει την ελεύθερη έκφραση στην παιδεία και στην πολιτική ζωή.

Η προνομιακή μεταχείριση στη φορολογία και την ασφάλιση, συνιστά αδικία απέναντι στους φορολογούμενους πιστούς άλλων θρησκευμάτων και δογμάτων, καθώς και στους άθεους.

Ο προσηλυτισμός, εξακολουθεί να αποτελεί ένα σκανδαλώδες προνόμιο (=συνταγματικά κατοχυρωμένο μονοπώλιο) της επικρατούσας θρησκείας. Ο υποχρεωτικός θρησκευτικός όρκος οδηγεί αναπόφευκτα στην αποκάλυψη ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων που αφορούν στα θρησκευτικά πιστεύω. Επίσης, ας μην ξεχνάμε ότι μέχρι πολύ πρόσφατα, το ζήτημα της υποχρεωτικής αναγραφής του θρησκεύματος στις ταυτότητες, οδηγούσε σε διακρίσεις. Και παρόλο που το θέμα αυτό έληξε (?), οι διακρίσεις και οι αποκλεισμοί(επαγγελματικοί, κοινωνικοί κ.α. - βλέπε πιο πάνω) εξακολουθούν να υπάρχουν.

Φιλικά,
Ιρλανδός

Artanis είπε...

Ουάου!!!Ένα τέτοιο να κυκλοφορήσει και στο Christchurch, και γρήγορα!!! Φιλιά πολλά, Ιρλανδέ...

gskastro είπε...

Φίλε Ιρλανδέ, σε μια τέτοια συζήτηση ίσως θα έπρεπε να βάζαμε ορισμούς λέξεων. Τι σημαίνει άθεος ή θρησκευόμενος ή ένθεος.
Ίσως αν βάζαμε περιεχόμενο στις λέξεις να ξεκαθάριζαν τα πράγματα καλύτερα. Γιατί παίρνουμε σαν δεδομένο ότι ο Έλληνας πιστεύει σε θεό; Μας έχει δείξει η συμπεριφορά του η καθημερινή ότι πιστεύει σε θεό, επειδή κάνει το σταυρό του ή πηγαίνει στην εκκλησία σημαίνει ότι είναι και πιστός;
Θα έλεγα το αντίθετο, δεν πιστεύει ούτε και έχει θεό ή αν θέλεις ο καθένας έχει τον δικό του θεό που τον προσαρμόζει στα μέτρα του.
Και φυσικά θα αντιδρούσε αν εμφανιζόταν κάποιο τέτοιο λεωφορείο στην Ελλάδα, ακριβώς γιατί θα έθιγε τον δικό του προσωπικό θεό που όμως δεν τον σέβεται δεν τον φοβάται. Θα αντιδρούσε όμως από καθωσπρεπισμό έτσι επιβάλλεται.
Μόλις όμως κλείσουν οι πόρτες, πήγαινε να καμαρώσεις το παλικάρι. Θα εκπλαγείς το τι κάνει όταν δεν τον βλέπει κανένας, όταν είναι μόνος του με τον θεό του. Τα μαγειρεύουν μια χαρά οι δύο τους και παίρνει και άφεση αμαρτιών προτού κάνει την ανομία του.
Να είσαι καλά Ιρλανδέ και να μας βάζεις προβληματισμούς. gskastro

Fegia είπε...

Πέρασα για ένα "γειά"...
Καλό βράδυ.

Artanis είπε...

Kalo mhna Irlande...

irlandos είπε...

@ Artanis

Ξενητεμένη μας Artanis,
ένα τέτοιο λεωφορείο στο Christchurch θα ήταν στο... στοιχείο του!!!



@ Κάστρο

Αγαπημένε Κάστρο,
Οι απόψεις σου είναι τόσο μα τόσο νεανικές και ανοιχτόμυαλες! Μακάρι πολλοί νεότεροί σου να είχαν έστω και τη μισή ανεκτικότητα και αντικειμενικότητά σου.
Όπως το λες: Το περιεχόμενο των λέξεων είναι που μετράει και όχι ο τίτλος. Οι περισσότεροι "πιστοί" είναι "πιστοί à la carte", δηλαδή επιλέγουν από το "μενού της θρησκείας" αυτά που θέλουν και αδιαφορούν για τα υπόλοιπα. Επίσης, όπως κι εσύ επισημαίνεις, φροντίζουν να πάρουν άφεση αμαρτιών προκαταβολικά.
Άλλωστε κι ο Εφραίμ κι ο Γιοσάκης, πιστοί χριστιανοί δηλώνουν ...



@ Fegia

Ανταποδίδω τους χαιρετισμούς

Φιλικά,
Ιρλανδός